Desnica na Balkanu

TV Justice


Epizoda 126: Kukasti krst na osmrtnici, upozorenje desničarskog uticaja na mlade

Prije nekoliko sedmica jedan maloljetnik je nacrtao nacistički kukasti krst na smrtovnici sarajevskog Jevreja. Iako je ovaj čin zatekao i iznenadio stanovnike glavnog grada, istraživanje BIRN-a Bosne i Hercegovine pokazuje da u Sarajevu i drugim gradovima Federacije duže od deceniju jedan pokret otvoreno i nesmetano promovira neonacističku ideologiju i antisemitizam.

Epizoda 124: Humanitarni rad kao sredstvo za promociju desničarskih grupa

U Bosni i Hercegovini, Srbiji i zemljama regiona veći je broj grupa čiji članovi su ranije osuđivani ili javno ističu desničarske stavove a koji se bave humanitarnim radom. Na svojim društvenim mrežama oni ističu kako pomažu najugroženijim stanovnicima. Ali njihova prošlost i nerijetko promicanje desničarskih simbola ili proruskih stavova odvaja ih od drugih humanitarnih organizacija. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je istražila na koji način ovakve grupe koriste humanitarni rad, zašto to rade i kakve bi to posljedice moglo ostaviti na lokalne zajednice i društva u kojima djeluju.

Epizoda 122: Duga nekažnjivost ekstremističkih poruka četničkih udruženja

Ovog mjeseca govorimo o četničkim pokretima i okupljanjima na mjestima gdje su vršeni zločini tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Saznat ćete ko su vojvode optužene i osuđene za ratne zločine, te kako su četnički dobrovoljci odlazili na ratište u Ukrajinu.

Epizoda 119: Lica i simboli ultradesničarskih i neonacističkih grupa u BiH

Širom Evrope broj ultradesničarskih organizacija raste ali sve više zemalja u potpunosti zabranjuje njihovo djelovanje. U Bosni i Hercegovini, posebno Mostaru i Prijedoru, neonacistička obilježja se ističu neometano. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine istražila je kakav je utjecaj ovih grupa i kakve su njihove međunarodne veze.