Članak

Halid Genjac – svjedok Tužilaštva BiH

24. Maja 2016.12:01
Halid Genjac, jedan od ključnih ljudi Stranke Demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine biće svjedok Tužiteljstva BiH protiv bivšeg pripadnika odreda "El Mudžahid".

Genjac će svjedočiti protiv Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer, kojem je nepotvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH na teret stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Travnika.

Prema Tužilaštvu BiH, Hodžić je u oktobru 1993. godine, zajedno s drugim osobama uz prijetnju oružjem oteo tri civila hrvatske nacionalnosti s ciljem razmjene za zarobljene pripadnike odreda “El Mudžahid”.

Prije deset godina, Hodžić je bio svjedok na suđenju Abduladhimu Maktoufu, Iračaninu, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog pomaganja u otmici hrvatskih civila Ive Fišića, Kazimira Pobrića i Ivana Rajkovića u Travniku.

Tokom svjedočenja, Hodžić je kazao da je listu sa imenima osoba koje treba oteti dobio od Genjca, koji je 1993. godine bio prvi čovjek travničke SDA.

“To su besmislice. To što je tada pričao i što vjerovatno priča i danas su bile i ostale besmislice”, kazao je Genjac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema riječima Genjca, Hodžić je uvijek bio problematična ličnost i “sada licitira sa mojim imenom pokušavajući ishoditi neki ustupak za sebe”.

Sve što zna o dešavanjima ‘90-tih, Genjac tvrdi da je rekao na suđenju Maktoufu, ističući da je i tada kazao da nije imao nikakve spiskove sa imenima civila koje treba odvoditi.

“I u istrazi koja je prethodila podizanju ove optužnice kazao sam istražiteljima sva svoja saznanja. Kad počne suđenje, svjedočit ću kao svjedok Tužilaštva BiH i tada ću opet kazati sve što znam”, kazao je Genjac, tvrdeći da će ponoviti da sve što Hodžić priča su besmislice.

Prema presudi, Maktouf je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i otmici tri civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Suđenje Maktoufu obnovljeno je nakon što je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je tokom prvobitnog postupka, koji je trajao od 2004. do 2006. godine, pogrešno primijenjen Krivični zakon Bosne i Hercegovine (KZ BiH) umjesto zakona bivše Jugoslavije, kao blažeg.

Nakon odsluženja zatvorske kazne, Maktoufu je oduzeto državljanstvo BiH i napustio je zemlju.

Nedim Hasić