Članak

Maktouf: Za naknadu štete više od 70.000

9. Novembra 2016.11:47
Sud BiH je Abduladhimu Maktoufu dosudio 71.500 konvertibilnih maraka (KM) jer je dvije godine više bio u zatvoru nego što mu je dosuđena kazna.

This post is also available in: English (English)

Međutim, njegova Odbrana je uložila žalbu.

Maktoufa je Sud BiH prvobitno osudio na pet godina zatvora za ratni zločin u Travniku. Nakon što je Evropski sud za ljudska prava usvojio njegovu žalbu zbog pogrešne primjene zakona, presuda Suda BiH je ukinuta u dijelu koji se odnosi na kaznu. Novom presudom, Maktoufu kazna je smanjena na tri godine zatvora. Međutim, ova odluka je donesena nakon što je već odslužio pet godina.

Maktouf je tužio BiH zbog naknade nematerijalne štete i zatražio da mu se dosudi iznos od 283.160 KM.

“Dosudilo se 71.500 KM i troškovi postupka. Mi smo uložili žalbu, Pravobranilaštvo BiH je uložilo žalbu. O žalbama će odlučivati Apelaciono odjeljenje Suda BiH”, kazao je za Adil Lozo u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Kao razlog ulaganja žalbe, Lozo je naveo da su nezadovoljni dosuđenim iznosom.

Maktouf, koji je rođen u Iraku, je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English (English)