Članak

Maktouf se vratio u BiH

1. Jula 2014.00:00
Obnovljeno suđenje Abduladhimu Maktoufu, koji se pet godina nakon deportacije vratio u BiH, a tereti se za zločine počinjene u Travniku, počinje u petak, 4. jula, saopćilo je Sudsko vijeće na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English (English)

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da se tokom obnovljenog suđenja neće moći izvoditi dokazi po pitanju Maktoufove krivice, već samo visine kazne. Kako je pojasnila, ovo nalaže Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, koji je u Maktoufovom slučaju utvrdio pogrešnu primjenu zakona.

U novom postupku bit će primijenjen krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je blaži za počinioca, a ne Krivični zakon BiH, po kojem je 2006. Maktouf osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u zločinima počinjenim 1993. na području Travnika.

Prema toj presudi, Maktouf je pomagao pripadnicima odreda “El Mudžahid”, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), u uzimanju za taoce dvaju civila hrvatske nacionalnosti.

Nakon odsluženja zatvorske kazne, Maktouf je deportovan iz BiH, a trenutno živi u Maleziji. Njegov branilac Adil Lozo je kazao da je Maktoufu dozvoljeno da boravi u BiH mjesec dana zbog novog suđenja.

U oktobru prošle godine Sud BiH je naredio ponavljanje postupka protiv Maktoufa. Do toga je došlo nakon što je Evropski sud za ljudska prava u julu prošle godine utvrdio da je Sud BiH na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću trebao primijeniti krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je važio u vrijeme zločina.

Amer Jahić


This post is also available in: English (English)