Članak

Maktouf: Svjedočenje o godinama u zatvoru

22. Avgusta 2016.11:53
Abduladhim Maktouf u utorak će se pojaviti u sudnici Suda BiH zbog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete jer je umjesto osude na tri godine za ratni zločin u zatvoru proveo pet godina.

Od države BiH na ime štete koja mu je nanesena potražuje 283.160 konvertibilnih maraka (KM).

Advokat Adil Lozo, koji zastupa Maktoufove interese, nada se da će uspjeti ostvariti naknadu štete.

“Sutra će vjerovatno biti saslušan Maktouf kao svjedok u svom predmetu na okolnosti njegovog boravka u zatvoru u trajanju od pet godina, pogotovo te posljednje dvije godine, kako se osjećao, psihičko stanje, efekti izdržavanja kazne, koji oblik i kakva je šteta nastala”, kazao je Lozo.

Maktouf, koji je rođen u Iraku, je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Prvobitno je osuđen na pet godina zatvora, ali se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona nakon čega mu je u martu 2015. godine kazna smanjena na tri godine zatvora. Međutim, odluka je donesena nakon što je Maktouf već odslužio svih pet godina zatvora zbog čega je najavio da će tražiti odštetu u iznosu od 200.000 KM.

Državljanstvo BiH nije vraćeno Maktoufu, ali je izbrisan iz kaznene evidencije počinilaca krivičnog djela. Također je dobio dozvolu za boravak na području BiH, čime stiče uslove da u narednom periodu dobije državljanstvo po privilegovanoj naturalizaciji, s obzirom da je u braku sa državljankom BiH s kojom ima djecu.

Nakon izdržane zatvorske kazne, Maktouf je otišao u Maleziju, ali je i tada najavio povratak u BiH.

Emina Dizdarević