Članak

Maktouf objasnio razloge za tužbu

23. Avgusta 2016.16:23
Abduladhim Maktouf tužio je Bosnu i Hercegovinu tražeći oko 280.000 konvertibilnih maraka (KM) naknade materijalne i nematerijalne štete zbog nezakonitog zatvaranja.

Maktoufa je Sud BiH prvobitno osudio na pet godina zatvora za ratni zločin u Travniku. Nakon usvajanja njegove žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona, kazna je smanjena na tri godine zatvora. Međutim, odluka je donesena nakon što je Maktouf već odslužio svih pet godina.

Maktouf je na ročištu zatražio zatražio odštetu u iznosu od 283. 160 KM.

Za vrijeme dvije godine u kojima je bio nezakonito zatvoren Maktouf je, kako je rekao, bio odvojen od troje djece iz prvog braka, čija je majka u međuvremenu preminula, ali i od druge supruge i njihovog zajedničkog djeteta.

Od 2007. do 2009. godine, on je, kako je kazao, izgubio poslovni dobitak, prekinuti su mu ugovori sa firmom u kojoj je radio u Kanadi, a ugašeno je i njegovo privatno preduzeće u BiH koje je zapošljavalo oko 70 osoba.

“Sa mnom su bili osuđenici i za teža djela, ali su služili manje kazne jer su osuđeni po drugom zakonu. Osjećao sam nepravdu. Tada su mi uzeli i državljanstvo, živio sam u strahu za budućnost. Psihički sam bio loše, nisam mogao spavati”, istakao je Maktouf.

On je naveo da mu je nakon upale pluća ukazana pomoć u bolnici u Tešnju, ali mu je tada doktor kazao da ga zbog “pritiska medija i Tužilaštva mora vratiti u zatvor prije kraja liječenja”.

Nakon izlaska iz zatvora 2009., kako je posvjedočio, otišao je u Maleziju i do prije nekoliko sedmica nije mogao doći u BiH.

Pravobranilaštvo BiH je osporavalo iskaz Maktoufa, navodeći da su njegovi materijalni dokazi u koliziji sa njegovim iskazom. Pomoćnik pravobranioca Magdalena Papić je kazala da je visina potraživanja previsoko i paušalno postavljena, te da se nada da će Sud tužbu odbiti u cjelosti.

Na ročištu je saslušana i vještakinja finansijske struke Mirsada Čeho, koja je kazala da Maktoufova “izmakla korist” za period od 12. juna 2007. do 12. juna 2009. iznosi 124. 659,70 KM.

Advokat Maktoufa, Adil Lozo, nije imao primjedbi na ovaj obračun, dok ga je Pravobranilaštvo osporavalo.

Na ročište nije pristupio vještak medicinske struke, čiji je nalaz uložen uz spis uz prigovore tužene strane. Lozo je kazao da se prema Zakonu o parničnom postupku nematerijalna šteta ne bi trebala ni dokazivati u ovom slučaju.

Lozo je kazao da dvije godine nezakonitog zatvaranja ništa ne može nadoknaditi njegovom branjeniku, ali da se nada da će Sud udovoljiti njihovom zahtjevu.

Maktouf, koji je rođen u Iraku, je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Sud će presudu donijeti u roku od 30 dana.

 

Džana Brkanić