Predmet: Bejtić Samir

Samir_bejtic.jpg

7. Jula 2016.

U nastavku obnovljenog suđenja Samiru Bejtiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je ispričao kako je saznao da se u zemunici na Boguševcu desilo ubistvo dva vojnika.


Samir_bejtic.jpg

4. Maja 2016.

Zbog nedolaska člana Sudskog vijeća odgođen je nastavak suđenja Samiru Bejtiću za zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić je kazao da se suđenje odgađa, ne obrazloživši zašto nije pristupio sudija.

Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH), 25. decembra 1992. godine nezakonito mobilisanog civila Zorana Vučurevića odveo ispred linije razdvajanja koju su držale snage ABiH i ubio ga ispalivši u njega dva hica iz pištolja, a nakon toga tijelo polio razrjeđivačem radi uklanjanja tragova zločina. On je optužen i za ubistva na lokalitetu Kazani.

Bejtiću se suđenje obnavlja po četvrti put nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na ponovno suđenje pred Kantonalni sud u Sarajevu.

Suđenje je odgođeno za 12. maj.6. Aprila 2016.

Na suđenju za zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao da je učestvovao u odvođenju jednog civila u komandu Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH).