Članak

Bejtić: Svjedok se više ne sjeća događaja

20. Septembra 2016.14:52
Na suđenju Samiru Bejtiću za zločine počinjene na lokalitetu Kazani kod Sarajeva, svjedok Optužbe Samir Seferović je izjavio da ostaje kod posljednje izjave, ali da se događaja više ne sjeća.

Seferović je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu rekao da, kao i na prethodnom ročištu, ostaje kod ranije izjave.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić počeo je podsjećati svjedoka na ranije izjave sa suđenja i iz istrage, ali je Seferović kazao da se toga ne sjeća.

Svjedok je jedino želio naglasiti da nikada neće zaboraviti “torturu u Centralnom zatvoru”, koja je nad njim vršena u okviru istrage.

“Mjesec dana sam bio. Davao sam izjave pod pritiskom. Dolazile su osobe sa kapuljačama i tukle”, rekao je Seferović i dodao da je sada bolestan, sa oštećenjem sluha od 90 odsto.

Veći broj pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH) procesuiran je tokom rata zbog ubistava na Kazanima, za šta se sudi i Bejtiću.

Prema optužnici, on je 1992. i 1993. godine, kao pripadnik Desete brdske brigade ABiH, počinio djela ratnog zločina i ubistva.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar, kada će biti pozvano pet svjedoka, uključujući trojicu koja se nisu pojavila na današnjem ročištu.

Marija Taušan