Članak

Ubistvo u zemunici

7. Jula 2016.15:28
U nastavku obnovljenog suđenja Samiru Bejtiću pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je ispričao kako je saznao da se u zemunici na Boguševcu desilo ubistvo dva vojnika.

Samed Memović je ispričao kako je spavao u zemunici u mjestu Boguševac zajedno sa kolegom i da se u istoj nalazio i stražar. On je rekao da ga je probudila buka i da je tada ugledao kako Mušan Topalović Caco zamahuje nekim predmetom.

„Nije mi poznato koga je udarao, jer sam se od straha pokrio dekom po glavi. To je trajalo možda sat vremena“, rekao je Memović, dodajući da inače ostaje kod svog zadnjeg iskaza datog u ranijem suđenju Samiru Bejtiću.

On je rekao i da ni s kim nije komentarisao događaj u zemunici, niti da je sutradan u njoj primjetio nešto neobično.

Samir Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade ABiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je zajedno sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca na predio „Kazana“, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih i ubili.

On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Bejtiću se suđenje obnavlja četvrti put nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na ponovno suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Drugi svjedok, E.R., također je naveo da ostaje pri svojim ranijim iskazima. On je na upit da pojasni raniji iskaz kazao da je bio ispred zemunice koja se nalazila u gustoj šumi na Boguševcu, a da je unutra bio Caco koji je galamio na stražu koja je spavala.

„Potom se začulo lupanje i neki glas ‘nemoj Caco djeteta ti’. Senad i ja smo se izmakli još odatle. Sve je trajalo kratko, a onda je izišao Caco i rekao ‘vidite kako ja završavam sa izdajnicima'“, kazao je svjedok.

On je kazao da optuženog Bejtića nije vidio kod te zemunice, već ranije tog dana pred komandom.

„U istrazi sam saznao da se u zemunici desilo ubistvo dva vojnika – Jovanovića i Nikolića“, dodao je E.R.

Suđenje Bejtiću nastavlja se 20. septembra.

Džana Brkanić