Članak

Bejtić: Svjedoci ostaju kod ranije datih iskaza

19. Oktobra 2016.15:35
U nastavku obnovljenog suđenja Samiru Bejtiću, optuženom za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, svjedoci Kantonalnog tužilaštva rekli su da ostaju kod ranijih izjava koje su dali na glavnim pretresima.

Sabahudin Žiga je izjavio da ostaje kod ranije datih iskaza, naglasivši da je prije nekoliko godina liječen na neuropsihijatrijskoj klinici i da zbog toga nije u situaciji da se prisjeća trenutaka o kojima treba svjedočiti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić mu je predočio izjavu u kojoj je rekao da je vidio da “Caco udara palicom nekoga”, a svjedok je kazao da ostaje kod toga te da se ničega dalje ne može sjetiti.

“Samira Bejtića sam kao dijete vidio jednom ili dva puta. Kroz jedinicu sam ga možda jednom vidio, ali on je bio dijete kada je počeo rat”, rekao je svjedok.

Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je zajedno s grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, na lokalitet Kazana, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih i ubili.

On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Samir Ljubović je također ostao kod ranije datih izjava. Sudija Ružić ga je podsjetio na izjavu u kojoj je kazao da je bio sa optuženim u vozilu u kojem je bio i Caco kada su krenuli u pravcu Boguševca, te su kroz šumu išli do Kazana.

On je odgovorio da se nije približavao zemunici jer je ostao da vidi ko siječe šumu.

“Tada se nije pričalo šta se desilo u zemunici. Lično nisam poznavao vojnike Nikolića i Jovanovića. Bejtića poznajem, ali se ne sjećam je li on te večeri bio s nama, jer je bilo puno pripadnika brigade (…) Moguće da je bilo tako, ali se sada toga ne mogu sjetiti. Četiri puta sam ležao u bolnici, pod terapijom sam. Nisam smio ni služiti vojsku”, naveo je Ljubović.

Svjedok Haris Mumić je izjavio da mu sjećanja blijede, te se ne može sjetiti nekih svari koje su bile. Dodao je da ostaje kod ranije datih iskaza i da nema šta dodati.

“Optuženog poznajem. Zajedno smo ratovali, mlađi je od mene. Znam ga kao borca”, rekao je Mumić.

Suđenje se nastavlja 15. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija