Članak

Bejtić: Izjave date pod pritiskom

15. Novembra 2016.16:07
U nastavku obnovljenog suđenja Samiru Bejtiću za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je kazao da je izjavu u istrazi 1994. godine dao pod prisilom.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić je rekao da je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukazao na iskaz svjedoka Osmana Geže kao kontradiktoran. Naveo je da je svjedok davao različite izjave u istrazi i kasnije na glavnim pretresima.

Sudija Ružić je svjedoku Geži predočio dio iskaza iz 1994. godine, u kojem je naveo da je u zemunici na lokalitetu Boguševac kod Sarajeva vidio optuženog Samira Bejtića kako uzima sablju u ruku i zabija je u vrat Ergina Nikolića.

Gežo je odgovorio da se ne sjeća te izjave, jer je bio maltretiran, te je pod pritiskom dao iskaz.

“Maltretiran sam od strane organa koji su vodili istragu 1994. Ja sam vidio gužvu, bilo je puno ljudi, vidio sam i Cacu. Bio je mrkli mrak u zemunici. Bejtića odranije nisam znao, tada ga nisam ni poznavao. Bilo je dosta Samira”, izjavio je Gežo.

On je napomenuo da je tek kasnije, kroz svjedočenja drugih, čuo za ubistvo vojnika.

Svjedok je precizirao da na njega nije vršen pritisak prilikom ispitivanja na suđenju.

Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je zajedno s grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih i ubili.

On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Svjedok Suad Omanović je kazao da ostaje kod ranije datih izjava, te da je tačno ono što je ranije govorio. Također je i Snježana Jovanović, koja je pozvana u svojstvu oštećene jer joj je otac ubijeni Duško Jovanović, navela da ostaje kod ranijih izjava.

Omer Tendžo je rekao da je u ratu rijetko viđao optuženog Bejtića, jer je “non-stop bio na terenu”.

“Dolazeći u komandu na Bistrik, ponekad bih u prolazu vidio Bejtića (…) Ne sjećam se jesam li išao na privođenje nekih lica zajedno sa Žigom, Hodžićem i Bejtićem”, kazao je Tendžo.

Svjedok je napomenuo da je za vrijeme istrage bio maltretiran i da su mu zbog torture ostala samo četiri zuba u vilici.

Suđenje će se nastaviti 14. decembra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija