Članak

Bejtić: Optuženi nije učestvovao u premlaćivanju

14. Decembra 2016.15:42
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da optuženi Samir Bejtić nije učestvovao u premlaćivanju dvojice vojnika u komandi Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH) u Sarajevu.

Mesud Lagumdžija je u oktobru 1993. godine postavljen za komandanta Prve brdske brigade ABiH, sa zonom odgovornosti od Skenderije do Jevrejskog groblja. Pojasnio je da su zonu odgovornosti dijelili sa Desetom brdskom brigadom, čiji komandant je bio Mušan Topalović Caco.

On je ispričao da je krajem oktobra 1993. otišao u komandu kod Topalovića kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i odnosa između dvije brigade.

“Nakon pola sata, u jednoj prostoriji u komandi nastala je piska, dreka. Grupa ljudi je ušla u kancelariju sa dva vojnika, dezertera, vojnih obveznika. Nastalo je premlaćivanje tih ljudi. Te ljude sam prvi put vidio”, prisjetio se on.

Dodao je da optuženi Samir Bejtić nije učestvovao u tom premlaćivanju.

Nakon što je svjedoku predočen dio ranijeg iskaza, u kojem je naveo da je u prostoriju ušao plavokosi mladić Samir i da je obavjestio Cacu da je doveo dvojicu, Lagumdžija je rekao da se toga ne sjeća.

Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade ABiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je zajedno s grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih i ubili.

On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Suđenje se nastavlja 10. januara 2017. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija