Članak

Tortura u Policijskoj upravi Stari Grad

12. Maja 2016.10:58
Na obnovljenom suđenju za zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva, svjedoci Kantonalnog tužilaštva su kazali da ne poznaju Zorana Vučurevića, za čiju smrt se tereti Samir Bejtić.

Svjedok Fadil Rahić je rekao da optuženog Bejtića nije viđao na liniji na Trebeviću.

“Znam ga jer stanujemo u istom dijelu grada, a viđao sam ga, rijetko, dužio je neki kombi ili ‘kedi’ sa teškim mitraljezom”, naveo je Rahić, dodavši da nije čuo da se Bejtić loše ponašao prema civilima dovođenim na liniju na kopanje rovova.

On je kazao da ne zna Zorana Vučurevića, ali da je za njegovo ime čuo tokom postupka protiv Bejtića. Naveo je da je još za vrijeme rata ispitivan za ovu osobu u Vojnoj bezbjednosti.

“To ispitivanje je bilo kao u logoru. Prvo smo prošli torturu u Policijskoj upravi Stari Grad, kako ja tako i moja tri brata. Imam traume za čitav život”, naveo je svjedok, pojasnivši da je udaren palicom po leđima.

Razlog za zlostavljanje prilikom ispitivanja, kako je rekao, jeste što je on rođak Mušana Topalovića Cace.

Samir Bejtić je optužen da je, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH), 25. decembra 1992. godine nezakonito mobilisanog civila Zorana Vučurevića odveo ispred linije razdvajanja koju su držale snage ABiH i ubio ga ispalivši u njega dva hica iz pištolja, a nakon toga tijelo polio razrjeđivačem radi uklanjanja tragova zločina. On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Bejtiću se suđenje obnavlja četvrti put nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na ponovno suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Na ovom ročištu saslušan je i Davud Alender, bivši pomoćnik komandanta Drugog bataljona pri Desetoj brdskoj brigadi ABiH.

On je kazao da ne zna Zorana Vučerevića, jer je više osoba dovođeno na linije na kopanje rovova. Oni koji su željeli mogli su, prema njemu, da se priključe ABiH.

Suđenje Bejtiću počelo je iznova jer je od prošlog ročišta proteklo više od 30 dana. Odbrana i Kantonalno tužilaštvo složili su se da se do sada provedeni dokazi ne izvode ponovo.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Džana Brkanić