Članak

Presuda za zločine u Rogatici 24. marta

10. Marta 2014.00:00
Okružni sud u Istočnom Sarajevu izreći će 24. marta presudu trojici optuženih za zločine počinjene u Rogatici.

This post is also available in: English

Optužba je u završnoj riječi zatražila da optuženi budu proglašeni krivima, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Dragišu Ćaćića, Milenka Ćaćića i Voju Motiku da su 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići ubili Midhata Džananovića, a njegovog trinaestogodišnjeg sina Mehu Džananovića ranili, a dan kasnije i mučili.

“Sva trojica optuženih su bili vojnici Vojske Republike Srpske, pripadnici Vojne pošte u Rogatici, dok su Midhat i Meho Džananović bili civili. Meho je ispričao da je u putu pucano na njega i njegovog oca (…) Meho je autentično opisao šta je preživio 8. i 9. augusta. Identifikovao je optužene kao osobe koje su izvršile radnje opisane u optužnici”, rekao je Rajko Čolović, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Naglasio je da je Meho Džananović ispričao kako ga je nakon pucnjave Dragiša Ćaćić udario kundakom u leđa, te da je nakon toga vidio Milenka i Voju.

“Ranjenom odbijaju da pruže ljekarsku pomoć. Sve indicije upućuju da su optuženi i pucali na oštećene (…) Milenko i Vojo ga prisilno odvode od oca, govore kako ga neće pustiti. Milenko Ćaćić i Vojo se protive puštanju. Milenko je uperio cijev u njega”, kazao je Čolović, dodavši da su optuženi radnje poduzimali s ciljem dobijanja informacija za Vojsku Republike Srpske (VRS).  

On je dodao da su iskazi svjedoka Odbrane, koji su spominjali da su na tom području bili pripadnici neke nepoznate jedinice, iskonstruisani s ciljem umanjenja krivice optuženih.

Nenad Rubež, branilac optuženog Dragiše Ćaćića, istakao je da Optužba nije dokazala da su optuženi počinili djelo koje im se stavlja na teret, te predložio Sudu da im izrekne oslobađajuću presudu. 

“Iskazi svjedoka Optužbe su kontradiktorni i suprotni sami sebi. Osnovno je da Meho nije vidio ko je pucao i da se Optužba zasniva na pretpostavkama”, rekao je Rubež, koji je dodao da je Odbrana dokazala da je Midhat Džananović bio pripadnik Armije BiH (ABiH), te da na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio šehid. 

Radivoje Lazarević, branilac Milenka Ćaćića, istaknuo je da Optužba nije pokazala kojim radnjama je njegov branjenik “ubio, ranio i mučio”. 

Naglasio je da je Meho Džananović kazao da on ne zna ko je pucao, te da pretpostavlja da je Milenko Ćaćić. 

Dragoslav Perić, branilac optuženog Voje Motike, također je ocijenio da nisu dokazani navodi optužnice i zatražio oslobađajuću presudu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English