Članak

Stupar i ostali: Tenkovi u Vlasenici

18. Marta 2019.17:51
Pred Sudom BiH počelo je suđenje Simi Stuparu, Zoranu Tešiću i Goranu Tešiću za zločine počinjene u Vlasenici 1992. godine.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je prestao raditi u policiji kada su mu pretpostavljeni tražili da vrati oružje i rekli da ide na bolovanje.

Svjedok M.H. je kazao da ga je 21. aprila 1992. godine probudila buka i da je vidio tenkove i transportere na ulici. Pozvan je u policiju, gdje je radio kao inspektor.

Ispričao je da je u stanici zatekao nepoznate vojnike, ispreturane i razvaljene prostorije i načelnika Radeta Bjelanovića, koji ga je pitao šta se dešava. On mu je, kako je naveo, u šali rekao da bi znao da su ušle “Zelene beretke”, a da ovako ne zna.

M.H. je izjavio da mu je Bjelanović kazao da vrati službeno oružje i uniformu, te ga pitao za pištolj kojim je Goran Todorović 9. aprila ubio Kemala Hodžića.

Svjedok je vidio da je obijena kasa u kojoj su držali oduzete predmete. Rekao je da je radio na uviđaju ovog ubistva i podnio krivičnu prijavu, ali da Todorović nije sproveden u Tuzlu, nego da je pušten.

Na mjesto načelnika, naveo je, ubrzo je došao Mane Đurić, koji mu je kazao da ide kući i da će ga “voditi” da je na bolovanju, “pa će vidjeti”.

Svjedok je rekao da je 17. maja otišao prema Tuzli, ali da njegovi ni roditelji supruge nisu željeli da napuste Vlasenicu.

“Sve četvoro su odvedeni u ‘Sušicu’… Nikakvu informaciju o njima nemamo”, kazao je svjedok.

Prije saslušanja prvog svjedoka, tužilac Dževad Muratbegović je pročitao optužnicu koja Stupara i Tešiće po 16 tačaka tereti za progon bošnjačkog stanovništva ubistvima, oduzimanjem slobode, nečovječnim djelima i pljačkom.

Na teret im je stavljeno učešće u napadima na bošnjačko selo Džamdžići, u kojem je ubijeno šest civila, uključujući i jednog maloljetnika, kao i napad na Alihodžiće, gdje su civilima tražili novac i zlato.

Optužnica ih tereti da su sa drugima premlaćivali civile u policiji i na drugim mjestima, kao i za odvođenje ljudi u nepoznatom pravcu.

Goran Tešić je optužen za učešće u premlaćivanju više zatočenika u logoru “Sušica”, od kojih je šestoro podleglo.

Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasnici, a Zoran Stupar pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Muratbegović je u uvodnoj riječi rekao da će dokazati da su optuženi od aprila do septembra 1992. učestvovali u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo i da su počinili zločine protiv čovječnosti.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje 57 svjedoka, kao i vještake i materijalne dokaze.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Marija Taušan