Članak

Sejdić: Dokumenti o naoružavanju Srba

20. Novembra 2018.16:16
Odbrana Ahmeta Sejdića, optuženog za zločine počinjene na području Goražda, nastavila je s ulaganjem materijalnih dokaza, kojima nastoji pokazati kako je naoružavano srpsko stanovništvo i kako su ostvarivani srpski ciljevi.

Odbrana je uložila procjene stanja bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), kao i transkripte presretnutih razgovora bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića sa bivšim predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodanom Miloševićem, te pjesnikom Gojkom Đogom.

Braniteljica Edina Rešidović rekla je da je iz ovih dokaza vidljivo kako je naoružavano i vojno organizovano srpsko stanovništvo, te kako su postojale dobrovoljačke jedinice.

U dokaze su uložene odluke Skupštine srpskog naroda u BiH o održavanju plebiscita srpskog naroda, o ostanku Srba u Jugoslaviji, o priznanju Republike Srpske Krajine, kao i o proglašenju srpskih teritorija u BiH. U spis su uvršteni i akti Srpske demokratske stranke (SDS) o organizovanju i djelovanju srpskog naroda.

Među dokumentima koji, prema Rešidović, pokazuju kontekst događaja, nalaze se i vojne naredbe o blokadi Goražda, razbijanju neprijateljskih snaga na području Trnova i Goražda, borbenim dejstvima u rejonu Ustiprače, te oslobađanju šireg područja Goražda.

Tužilac Vladimir Simović prigovorio je na skoro sve dokaze smatrajući da nisu relevantni, zakoniti ili autentični. Među nerelevantnim je ocijenio odluku o plebiscitu, SDS-ove akte po kojima nisu “postupili stanovnici Bučja”. Napomenuo je da Goražde i Višegrad nisu bili navedeni u dokumentu o srpskim teritorijama.

Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi se za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Ulaganje materijalnih dokaza Odbrane nastavlja se 27. novembra.

Marija Taušan