Članak

Sejdić pravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Goraždu i Rudom

7. Februara 2020.15:22
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ahmet Sejdić, nekadašnji komandant Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993.

godine.

Iz Suda BiH su potvrdili da je prvostepena presuda preinačena na način da je Apelaciono vijeće odbilo tačke optužnice od kojih je Tužilaštvo BiH odustalo u februaru 2019., dok je u ostalom dijelu žalba Optužbe odbijena kao neosnovana.

Prvostepenom presudom iz jula 2019., Sejdić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za nezakonito hapšenje srpskih civila iz sela Bučje (općina Goražde), njihovo prisilno preseljenje, nečovječno postupanje, mučenje i pljačkanje imovine u julu 1992. godine.

Istom odlukom je oslobođen krivice da je u januaru 1993. godine u Donjoj Strmici (općina Rudo) izdao nezakonito naređenje zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) da rukama uklone 24 mine iz tunela, prilikom čega su dva zarobljenika ranjena.

Sudsko vijeće je u obrazloženju odluke navelo da ne postoje dokazi koji identifikuju optuženog i njegovo prisustvo na Trebeškom brdu, gdje su sprovedeni mještani Bučja, kao i da je za njihovo sprovođenje bila odgovorna druga jedinica, dok u vezi sa događajima u Donjoj Strmici svjedoci nisu spominjali Sejdića.

Tužilaštvo je u februaru 2019. odustalo od četiri tačke optužnice koje su Sejdića teretile za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, ali javnosti nisu poznati detalji iz tih tačaka optužnice.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.