Članak

Srbijanski ljekari pregledaju Mladića

19. Decembra 2017.11:54
Miodrag Stojanović, branilac Ratka Mladića, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da ima saznanja da su ljekari iz Srbije trenutno u Haagu i da vrše pregled Ratka Mladića.

“Neću reći da je bolje ili gore njegovo zdravstveno stanje, ali mogu da potvrdim da su ljekari tamo i da je opservacija trenutno u toku”, kazao je Stojanović.

Tribunal je 22. novembra Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Odbrana Mladića zatražila je u ponedjeljak, 18. decembra, od Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Haagu da joj za pet mjeseci produži rok za najavu žalbe na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Prema važećem roku, Odbrana bi trebala najavu žalbe uputiti do 22. decembra, mjesec dana nakon izricanja prvostepene presude.

Zahtjev za produženje roka za najavu žalbe Mladićevi branioci obrazlažu ogromnim obimom posla koji im predstoji u analizi presude i određivanju strategije za žalbu.

Branioci podsjećaju da je u sličnom procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića bilo odobreno produženje roka za najavu žalbe od četiri mjeseca.

Odbrana je u tom zahtjevu kao dodatni razlog navela i pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića.

U podnesku branioci najavljuju da će podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu generala Mladića radi liječenja, kao i da će tražiti medicinsko vještačenje Mladića o sposobnosti učešća u daljnjem postupku.

Prije izricanja prvostepene presude, Tribunal je odbio da Mladića u pritvorskoj jedinici posjete srbijanski ljekari.

Džana Brkanić