Članak

Godinjak i ostali: Svjedoci pod zaštitom optuženog

4. Jula 2017.13:40
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, svjedoci Državnog tužilaštva kazali su da je tokom zarobljeništva optuženi Edhem Godinjak bio korektan prema njima.

Zaštićeni svjedok “P” je ispričao da je zarobljen na liniji na Rogoju 30. jula 1992. godine, te da je tada vidio Edhema Godinjaka, kojeg je poznavao kao komandira policije u Trnovu.

On je rekao da im je naređeno da pucaju iz svog naoružanja po položajima srpske vojske, ali da se ne može sjetiti ko je to od njih tražio. Tužilaštvo je navelo da je svjedok u istrazi kazao da je to naredio Godinjak, na što je svjedok rekao da je onda vjerovatno tako.

Narednog dana, kako je izjavio svjedok “P”, zarobljenici su odvedeni u Godinjske bare u garažu, gdje su im svima ruke bile svezane. Dobijali su, kako je kazao, istu hranu kao i vojnici koji su ih čuvali.

“Dolazili su i prozivali. Neko da nas vidi, neko da tuče, neko da nas ohrabri… I mene je neko tukao… Potom je neko rekao ‘zatvaraj, eto šefa’. Došao je Edhem Godinjak i držao im predavanja i više ih nismo vidjeli. Doveo je nama doktora i medicinske sestre”, ispričao je svjedok.

Zaštićeni svjedok je napomenuo da su zarobljenici potom prebačeni u Trnovo u hotel “Treskavica”, potom u Dom zdravlja i na kraju u magacin policije.

“Mene tu nije niko dirao, a nije ni ostale, mislim”, naveo je on.

Upitan da li je čuo za prezime Šarić, svjedok je odgovorio da jeste, te da misli da je riječ o vojnom oficiru kojeg je jedanput vidio u hotelu.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi sudi se za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok “S”, koji je rekao da je, nakon zarobljavanja na Rogoju, tučen u Godinjskim barama te u vešeraju Doma zdravlja i magacinu Teritorijalne odbrane (TO) u policiji.

On je napomenuo da je Godinjak obilazio zarobljene i govorio im da ih niko ne smije dirati, ali da bi se maltretiranja nastavila kada bi on otišao.

Nakon što je srpska vojska napala Trnovo u julu 1993., naveo je svjedok “S”, on je prebačen u Dejčiće, gdje je također vidio Godinjaka, a potom i u “Silos” u Tarčinu, odakle je razmijenjen u oktobru 1993. godine.

“Imam stalno posljedice – rebra bole, kožnu bolest dobio, traume, sanjam…”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 22. augusta.

Džana Brkanić