Članak

Ninković i ostali: Protjerivanje civila iz Grapske

16. Maja 2017.15:27
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je tokom vojne akcije prema Grapskoj korištena prekomjerna sila, te da su civili protjerani.

Svjedok Obren Petrović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj, rekao je da se ne sjeća da su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) 5. maja 1992. godine zarobili osam izviđača iz Grapske kod Doboja te ih doveli u stanicu na informativni razgovor.

Petrović je dodao da se sjeća da je zagovarao formiranje rezervnog sastava policije koji bi zaštitio stanovništvo u Grapskoj.

“Ja sam lično smatrao da je rezervni sastav policije za Grapsku trebao da bude formiran. Na taj način stanovništvo Grapske bi bilo zaštićeno. Međutim, nekome to nije odgovaralo”, kazao je Petrović.

On je dodao i da je, prema njegovom mišljenju, vojna akcija prema Grapskoj bila akcija s prekomjernom upotrebom sile, gdje su civili bili protjerani.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić su optuženi da su od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je uključivao progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore.

Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba Opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Odbrana trećeoptuženog Bjeloševića je Petroviću prezentovala dokument iz juna 1992. godine koji je svjedok potpisao, a u kojem se navode imena i prezimena osoba koje su upućene u zatvor.

“To što je moj potpis tu ne znači da sam ja odlučivao da ti ljudi idu u zatvor. Taj spisak predstavlja dokument u kojem se vidi ko od tih lica je u kojem zatvoru i kada je tamo prebačen, tako da odluka o njihovom zatvaranju nije bila moja”, objasnio je svjedok.

Protiv određenih lica sa spiska podignute su i krivične prijave, dodao je, ali to takođe nije bila njegova odluka.

“U šestom mjesecu 1992. godine formirana je Komisija za trijažu. Ta komisija je nama dala naređenje koga ćemo pustiti, a protiv koga pišemo krivičnu prijavu. Prijavu je pisala krim-policija, a ja kao načelnik to sam potpisivao, što je proceduralna stvar”, zaključio je Petrović.

Sljedeće ročište, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka Petrovića, zakazano je za 23. maj.

Dragana Erjavec