Suđenje

Paravac i ostali: Ništa mu nije značilo ime Andrija Bjelošević

1. Augusta 2023.13:33
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, svjedok Odbrane je ispričao kakva je bila situacija u martu 1992. godine u Bosanskom Brodu, kao i da mu u tom momentu ništa nije značilo ime Andrija Bjelošević.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Svjedok Odbrane Andrije Bjeloševića, Ljubinko Mitrović, posvjedočio je da ga je rat dočekao kao inspektora za opšti kriminal u Stanici javne bezbjednosti Novo Sarajevo. Ispričao je da je bio u grupi od pet inspektora koji su 28. februara 1992. poslani u Bosanski Brod, koji je pripadao Centru javnih bezbjednosti (CBS) Doboj, kako bi radili na sprečavanju krijumčarenja.

On se prisjetio 1. marta, kada je bio referendum za nezavisnost BiH te kako su u Bosanskom Brodu zatekli oko 50 uniformisanih policajaca iz Goražda, Bihaća, Doboja i Sarajeva. Nakon dva dana je počeo rat u Brodu, a on se s kolegama skupio u hotelu, koji su blokirali.

“Oko pola deset navečer dobijamo informaciju da su stigli pregovarači iz Sarajeva“, naveo je Mitrović, objasnivši kako je među njima bio i Avdo Hebib, specijalni savjetnik ministra unutrašnjih poslova, koji se ubrzo pojavio sa delegacijom i predstavnicima Kriznog štaba Bosanski Brod.

Poslije deset minuta, prema riječima svjedoka, ušla je grupa od 30 do 40 naoružanih ljudi, za koje je Mitrović shvatio da se radi o vrlo organizovanoj jedinici, a u jednom momentu se čula komanda “ruke na stol“.

Svjedok je objasnio da su ubrzo otišli iz Bosanskog Broda i vraćeni su im pištolji koje su predali. Na upit Bjeloševićevog branioca Miodraga Stojanovića, da li je njegovo iskustvo potvrdilo postoji li u martu 1992. vlast BiH u Bosanskom Brodu, Mitrović je naveo da ne postoji.

Negirao je da je CBS Doboj imao mogućnost na teritoriji Bosanskog Broda imati ingerencije, kao i da mu u tom momentu ništa nije značilo ime Andrija Bjelošević.

Bjelošević je optužen s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Manojlo Popović je ispričao da ga je rat dočekao kao krim-inspektora u Banjoj Luci. Upitan o dobojskoj regiji, naveo je da je znao da je u cijeloj BiH situacija neizvjesna i čuo je da u Derventi i Doboju vojska i policija nisu u dobrim odnosima.

Posvjedočio je da je 1992. s kolegom, prema zadatku načelnika javne bezbjednosti, otišao u Derventu. Prisjetio se da je, po dolasku u Prnjavor, zatekao načelnika Stanice javne bezbjednosti i neke političare. Dodao je da je cilj sastanka bio pomoć stanici u Derventi i oko organizacije.

Na pitanje Bjeloševićevog branioca Slobodana Cvijetića, šta su bili zaključci sastanka, Popović je kazao da “vojska nema više nadležnost“. Nakon što mu je Odbrana predočila izvještaj službenog puta iz marta 1992. godine, svjedok je potvrdio svoj potpis na njemu.

U unakrsnom ispitivanju, objasnio je kako je izvještaj, koji nije on sačinio, brzinski pročitao i potpisao.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. septembar.

Aida Trepanić