Suđenje

Milan Ninković nesposoban da putuje na suđenje

13. Februara 2024.14:45
Milan Ninković, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području Doboja, nije sposoban putovati i prisustvovati suđenju zbog zdravstvenih problema, zaključak je stručnog tima ljekara iznijet u Sudu Bosne i Hercegovine.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Vesna Ivanišević je na statusnoj konferenciji u ime stručnog tima iznijela nalaz iz kojeg proizilazi da optuženi nije procesno sposoban. Pojasnila je da je prije nekoliko mjeseci obavljen pregled optuženog i uvid u medicinsku dokumentaciju, te da u tom trenutku Ninković nije bio sposoban za kretanje bez tuđe pomoći.

Kasnije su, kako je rekla, dostavljeni dodatni medicinski nalazi na osnovu kojih je izneseno mišljenje da optuženi nije sposoban da putuje od Doboja do Sarajeva i nazad, odnosno nije procesno sposoban da učestvuje u postupku.

“Nepredvidivo je trajanje ovog stanja obzirom na njegovu životnu dob i bolesti“, kazala je vještakinja i dodala da optuženi ima 80 godina.

Optuženi nije prisustvovao statusnoj konferenciji.

Postupak protiv Ninkovića razdvojen je u julu 2021. zbog bolesti. Ninkoviću je, u svojstvu člana Štaba Srpske opštine Doboj, suđeno za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem, kojima se sudi u odvojenom postupku, odnosno da su od maja 1992. do kraja 1993. vršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja i Teslića.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva da se na naredno ročište, koje će biti naknadno zakazano, pozovu svi članovi stručnog tima koji bi za šest mjeseci trebali dati novi nalaz i mišljenje o procesnoj sposobnosti optuženog.

Haris Rovčanin