Članak

Popoviću odbijen pristup Mladićevim dokazima

12. Maja 2017.11:13
Haški tribunal odbio je zahtjev Vujadina Popovića da mu se dostave dokazi koji se vežu za dešavanja u Srebrenici a koji su izvedeni na suđenju Ratku Mladiću, kako bi tražio obnovu postupka.

Predsjedavajući Sudskog vijeća u Mladićevom postupku Alphons Orie odbio je Popovićev zahtjev za pristup dokazima kao “neosnovan”.

Iako je Haški sud utvrdio da postoji geografska i vremenska veza između postupaka protiv Popovića i Mladića, Orie je kazao da u zahtjevu za pristup dokazima nisu navedene konkretne nove činjenice koje bi mogle proizići iz tih dokaza.

“Vijeće je zaključilo da Popovićeva Odbrana samo navodi vezu između postupaka, ali ne objašnjava kako bi dokazi pomogli da se utvrdi neka nova činjenica”, stoji u obrazloženju sudije Orieja.

Popović, nekadašnji načelnik za bezbjednost u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS) koji je u januaru 2015. pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici, zatražio je od Haškog suda da mu se dostave svi dokazi koji su izvedeni u vezi s dešavanjima u julu 1995. godine, kako bi zatražio “preispitivanje presude”.

Pravila Haškog suda dozvoljavaju da se pravosnažne presude preispitaju ukoliko dođe do otkrivanja novih dokaza koji odbrani ili haškim tužiocima nisu bili dostupni u vrijeme trajanja postupka.

Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi se za genocid u Srebrenici, kao i u još šest općina počinjen 1992. godine. Na teret mu je stavljen i progon nesrpskog stanovništva iz većeg broja općina, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostepena presuda u Mladićevom postupku se očekuje krajem godine.

Denis Džidić