Članak

Zovko i drugi: Osporavanje statusa civila

8. Februara 2017.12:25
Na suđenju za zločin počinjen u Čapljini, Odbrana Petra Krndelja je materijalnim dokazima nastojala da ospori status oštećenih u ovom predmetu.

Odbrana je uložila oko 45 materijalnih dokaza. Set dokaza odnosio se, prema navodima Odbrane, na osporavanje statusa civila “Veledar Alaudina, Nermana, Edina, Amela i osoba iz tačke tri optužnice”.

Niz dokaza se, kako je istakla Odbrana, odnosio i na osporavanje tvrdnje vojnog vještaka Tužilaštva BiH da je civilna policija bila dio oružanih snaga.

U vezi sa kontekstom događaja na području Čapljine u julu 1993. godine, Odbrana je također uložila set dokaza, među kojima i zapovjed Prve brigade HVO-a “Knez Domagoj” iz maja 1993. godine.

“Vidi se da je plan o napadu Armije BiH na područje Čapljine bio poznat jedinici ‘Knez Domagoj’”, objasnila je advokatica Suzana Tomanović.

Ona je uložila i izvanredno izvješće HVO-a o presretnutom razgovoru oficira Armije BiH (ABiH) o uspješnom napadu koji su izvršili 30. juna i o naredbi da se napadi nastave prema Čapljini.

Uloženi su i dokumenti koji su vezani za osnivanje i rad združene jedinice policije, te niz dokaza vezan za diverzantske napade na pozadinu brigade “Knez Domagoj”.

Tomanović je uložila i uvjerenje za Alaudina Veledara da je tokom rata bio pripadnik ABiH i da je ranjen na vojnoj dužnosti.

Na neke od uloženih dokaza Tužilaštvo je imalo prigovor relevantnosti.

Osim Krndelja, za zločine počinjene na području Čapljine su optuženi Nikola Zovko, Krešo Raič i Ivica Čutura. Na teret im je stavljeno ubijanje, nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik komandira Policijske stanice u Čapljini, Zovko komandir Policijske stanice, Raič komandir voda Vojne policije, te Čutura operativni radnik u stanici u Čapljini.

Odbrana Krndelja okončala je izvođenje dokaza, a suđenje se nastavlja 22. februara.

Lamija Grebo