Članak

Zovko i ostali: Oslobođeni optužbi za ratni zločin u Čapljini

5. Februara 2018.16:16
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura oslobođeni optužbi da su počinili ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području općine Čapljina.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu zbog povrede odredaba krivičnog postupka i Krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zatraživši da presuda bude ukinuta i da se održi ponovno suđenje pred Apelacionim vijećem.

Odbrane su istakle kako smatraju da treba biti potvrđena prvostepena presuda.

Apelaciono vijeće je žalbu odbilo kao neosnovanu i potvrdilo presudu, kojom su – Zovko kao komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Krndelj kao pomoćnik komandira, Rajič kao komandir voda Vojne policije, a Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljinu – oslobođeni optužbi da su hapsili, maltretirali i ubijali Bošnjake.

Zovko, Krndelj i Rajič su oslobođeni optužbe da nisu kaznili podređene pripadnike civilne i vojne policije koji su počinili ubistva tri civila tokom akcije na selo Čeljevo.

Čutura je oslobođen optužbe da je 19. jula 1993. u selu Veledarova Mahala, s njemu poznatim osobama, sve muškarce bošnjačke nacionalnosti – pod izgovorom da je selo opkoljeno i da će ih tako spasiti – odveo u logor Gabela.

Zovko i Krndelj su oslobođeni krivnje da, kako stoji u optužnici, nisu kao nadređene osobe kaznili policajce PS-a Čapljina.

Albina Sorguč