Članak

Zovko i ostali: Ukidanje ili potvrđivanje presude

16. Januara 2018.12:24
Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražilo da ukine oslobađajuću presudu Nikoli Zovku, Petru Krndelju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi te da im se ponovo sudi, dok Odbrana smatra da treba biti potvrđena oslobađajuća presuda.

Prvostepenom presudom iz jula prošle godine, Zovko, Krndelj, Rajič i Čutura oslobođeni su optužbe da su 1993. počinili zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Čapljine.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na ovu presudu zbog povrede odredaba krivičnog postupka, Krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilac Stanko Blagić je kazao da je “pobijana presuda puna nedosljednosti”, kao i da se u njoj ne navode razlozi o prihvatanju ili neprihvatanju iskaza nekih svjedoka.

“Svjedok Berto Karačić je jedini smogao snage da kaže istinu, zato se i pokušavao proglasiti neuračunljivim”, rekao je Blagić.

Govoreći o statusu Krndelja, Blagić je naveo da je više svjedoka bilo saglasno kako je optuženi bio pomoćnik zapovjednika za uniformisanu policiju.

Prema optužnici, pripadnici Policijske stanice (PS) Čapljina, kojima je rukovodio Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) učestvovali su u akciji na selo Čeljevo izvedenoj 28. jula 1993. godine, kada su ubijena tri civila – Nerman, Edin i Amel Veledar.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi da nisu kaznili podređene civilne i vojne policajce koji su počinili ubistva.

Blagić je napomenuo i da su neprihvatljivi razlozi da Prvostepeno vijeće nije moglo prihvatiti iskaz Alaudina Veledara jer njegov iskaz nisu mogli potvrditi drugi svjedoci. Kako stoji u optužnici, Veledar je, nakon hapšenja na Čeljevskoj adi, odveden u Policijsku stanicu i premlaćen.

Tužilaštvo smatra da je razlog za oslobađanje Čuture od optužbe taj što je komšije, na njihovu zamolbu, odveo na “sigurno mjesto” u Gabelu. Tužilac Blagić smatra da to mjesto uopće nije bilo sigurno. On je dodao i da je više svjedoka govorilo kako nije bilo dobrovoljnog odlaska.

Odbrane su zatražile da se odbije žalba Tužilaštva te da se potvrdi oslobađajuća presuda.

“Odbrana smatra da je Sud dao jasne i uvjerljive razloge prilikom donošenja oslobađajuće presude”, kazao je Branko Karadeglić, branilac optuženog Čuture.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

 

Lamija Grebo