Članak

Marjanović i ostali: Izvršavanje zadataka, ne odlučivanje

17. Novembra 2016.17:34
Vještak vojne struke je rekao da je Dragan Marjanović sa svojim vodom obezbjeđivao zatvor u Pribiniću (općina Teslić), ali da o osnivanju i uslovima nije mogao odlučivati.

Vještak Dragomir Keserović je kazao da je po odlasku dijela pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) 19. maja 1992. godine formirana Teslićka brigada, koja je tada pripadala Petom korpusu, a kasnije Prvom krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema vještaku, komandant Krajiškog korpusa je bio Momir Talić, dok je Teslićkom brigadom komandovao Dean Bjelanović. Teslićkoj brigadi, prema vještaku, bila je nadređena Operativna grupa Doboj.

“Teslićka je brigada u svom sastavu imala Vojnu policiju, kojom je komandovao čovjek bez čina – Petričević, koji je došao skupa s komandirom čete – Šljuka iz Operativne grupe Doboj. (…) Optuženi Dragan Marjanović je bio komandant Prvog voda čete Vojne policije”, rekao je Keserović.

Vještak je pojasnio da je Vojna policija izvršavala zadatke u skladu sa službom.

Draganu Marjanoviću, sa Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, sudi se da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i u obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Vještak je kazao da je Marjanović s vodom obezbjeđivao putnu komunikaciju Teslić – Banja Luka, ali i da su učestvovali u oduzimanju nelegalnog naoružanja.

Na upit Tužilaštva BiH, vještak je rekao da bi se, po pravilu, naoružanje trebalo oduzimati od svakoga ko ga posjeduje nelegalno, ali da je oduzimano samo od nesrba u Tesliću.

U svom nalazu Keserović je naveo i da je optuženi Marjanović sa svojim vodom obezbjeđivao zatvor u Pribiniću, ali da je po vojnim pravilima za osnivanje mjesta zatočenja nadležan korpus ili teritorijalni nivo veličine regije, te da ispitivanje zatvorenika spada u nadležnost vojne službe bezbjednosti.

“Komandir voda je dužan da zaštiti pritvorene, ali da on nešto u smislu uslova popravi ili pokvari, to nije mogao. Što se tiče prebacivanja zatvorenika u druge objekte – to mogu da urade samo oni koji su osnovali zatvor, a vod vojne policije je mogao realizovati prevoz po zadatku”, naveo je vještak.

Prema nalazu vještaka, u vrijeme iz optužnice na području Teslića je bilo paravojnih formacija, među kojima i “Miće”.

“Komandant Teslićke brigade je znao za ‘Miće’. Frapantno je da je komandant tadašnje brigade u izvještajima pisao blagonaklono o njima. (…) Onog momenta kada meta ‘Mića’ više nisu bili samo nesrbi, kad su počela zlostavljanja, postalo je jasno da su oni kriminogena grupa”, naveo je on.

Odgovarajući na pitanja branioca Senada Bilića, svjedok je kazao da nema materijalnih dokaza da “Miće” nisu ili jesu formirane od nadležnih organa.

Suđenje se nastavlja 24. novembra, kada je planirano da Marjanović svjedoči u svoju korist.

 

 

Džana Brkanić