Predmet protiv Sekule Babića prebačen u Livno

4. Marta 2016.00:00
Državni sud prebacio je postupak protiv Sekule Babića, optuženog za zločine počinjene u Glamoču, na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Livnu.

This post is also available in: English

Babić je, prema Tužilaštvu, učestvovao u ubistvima, nanošenju fizičke i psihičke patnje, te pljačkanju i uništavanju imovine civilnog nesrpskog stanovništva s područja Glamoča.

Prema optužnici, on je u oktobru 1992. godine došao do kuće u kojoj su se nalazila četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i jedno dijete, te je, u namjeri da ih sve liši života, uperio automatsku pušku kroz prozor i započeo rafalnu paljbu, usmrtivši jednu stariju ženu.

Kako su naveli iz Tužilaštva, Babić je s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), na putu između sela Kamen i Jakir zaustavio stariju ženu bošnjačke nacionalnosti, koju su fizički maltretirali, i koja je nakon toga preminula usljed nanesenih povreda.

Optuženi Babić i još dvojica pripadnika VRS-a su, prema ranijem saopćenju Tužilaštva, u selu Jakir maltretirali maloljetnog civila, kojeg je optuženi ispitivao i uzeo mu novac.

Babić je uhapšen početkom septembra prošle godine, kada su mu određene mjere zabrane.

Džana Brkanić


This post is also available in: English