Članak

Brestovac tvrdi da nema veze s ubistvima

19. Novembra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Doboju, Vojislav Brestovac je negirao da je učestvovao u ubistvu civila u dobojskom naselju Miljkovac.

This post is also available in: English

On je istakao da ne poznaje Cvjetka Šarčevića koji je kao saizvršilac naveden u optužnici.

Brestovac je ispričao da je do 1991. godine radio kao građevinski radnik u Sloveniji i Hrvatskoj, te da je početkom maja 1992. bio mobilisan u policiju u Doboju.

Pet dana je svjedok, kako je kazao, bio na policijskom punktu u Miljkovcu, koji se nalazio u blizini kuće ubijenog Muharema Aldobašića i njegove supruge Petre.

“Nisam dežurao noću u Miljkovcu. Pošto nisam radio noćne smjene, nisam bio te noći 20. juna u Miljkovcu. Sutradan ujutro sam bio na punktu. Tad sam čuo da se dogodilo ubistvo. Neko je na punktu rekao da su ubijeni. Vidio sam gdje je kuća kad sam to saznao. Došao je policajac. Kasnije sam saznao da je to bio Marko Zečević”, izjavio je Brestovac.

Na pitanje okružne tužiteljice Snježane Petrović da li je nakon dolaska Marka Zečevića ujutro poslije ubistva otišao s njim ispred kuće i vidio Petru Aldobašić, optuženi Brestovac je odgovorio potvrdno.

Prema navodima optužnice, Brestovac je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj u junu 1992. godine, kao saizvršilac sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

Brestovac je negirao da je u ratu imao snajpersku pušku.

“Imao sam ‘papovku’ i automatsku pušku. Nisam pucao iz oružja”, rekao je Brestovac.

Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English