Članak

Optuženi na punktovima

17. Novembra 2015.00:00
Na suđenju Vojislavu Brestovcu pred Okružnim sudom u Doboju, svjedok Odbrane je izjavio da mu Petra Aldobašić nikada nije rekla da je optuženi bio među osobama koje su ubile njenog supruga Muharema.

This post is also available in: English

Maksim Starčević je kazao da je poznavao pokojnu Petru Aldobašić, koja mu je ispričala da je njen suprug Muharem ubijen ispred svoje kuće u Doboju.

“Pričali smo o tome. Bila je neodređena. Jednom je govorila da je to uradila vojska, drugi put policija. Spominjala je Šarčevića i Marka Zeca. Vojino ime nikad nije spomenula”, naveo je Starčević.

Prema navodima optužnice, Brestovac je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj u junu 1992. godine, sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

Milan Brestovac je ispričao da je njegov stric Vojislav kao građevinski radnik radio u Hrvatskoj i Sloveniji, te da je nakon početka rata mobilisan u policiju i da je bio na policijskim punktovima.

“Punktovi su bili kod bolnice, kod pravoslavne crkve, u naselju Bare. Bilo ih je mnogo u Doboju. Nije radio na punktovima noću jer je imao dvoje maloljetne djece o kojima je brinuo”, rekao je Brestovac.

Svjedok nije mogao odgovoriti na pitanje Sudskog vijeća da li je optuženi bio na drugim punktovima te je li dužio snajper.

Treći svjedok Manojlo Stojčinović je također naveo da je optuženi bio pripadnik policije nakon mobilizacije, dok je pokojnog Cvjetka Šarčevića opisao kao “agresivnog i čovjeka naopake naravi”.

Suđenje se nastavlja 19. novembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English