Članak

Ubistvo Aldobašića

11. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Vojislavu Brestovcu, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Doboja, svjedoci su se prisjetili noći kada su u naselju Miljkovac ubijeni civili.

This post is also available in: English

Ibrahim Čabrić je pred Okružnim sudom u Doboju kazao da je u noći ubistva Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić čuo pucnjavu.

“Kroz prozor svoje kuće sam vidio da je zapaljena Muharemova kuća. Dotični je ujutro sa još dvojicom bio na punktu. Uhvatio me na nišan. Pitao me jesam li čuo pucnjavu. Kaže mi da su pucali na patrolu i da su ubijeni”, ispričao je Čabrić.

On je rekao da je sa još nekoliko mještana Miljkovca učestvovao u ukopu ubijenih Aldobašića.

“Svi su bili pogođeni u glavu. Sve troje”, rekao je Čabrić.

Na pitanje Odbrane, ovaj svjedok je kazao da je te noći čuo tri pojedinačna pucnja.

Prema navodima optužnice, Brestovac je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), u Doboju u junu 1992. godine učestvovao u ubistvu Aldobašića.

Ibrahim Aldobašić je ispričao da je Petra Aldobašić prespavala u njegovoj kući jer su joj ubijeni suprug, djever i zaova.

“Bila je uplakana. Drečala je. Tražila je da je sakrijem. Poslije mi je pokojna Petra rekla da zna ko ih je ubio”, naveo je Aldobašić.

Na pitanje optuženog, svjedok je odgovorio da je te noći čuo samo tri pucnja i da druge pucnjave nije bilo.

Munib Hodžić je ispričao da je te noći bio u kući roditelja Ismete Aldobašić, sa kojom je živio u vanbračnoj zajednici.

“Prije na noć, Muharem je odveden i pretučen. Ismeta je otišla da pomogne bratu Muhamedu da ga previjaju. Kroz prozor od kupatila sam vidio kad su prošla tri naoružana vojnika. Nisam nikad saznao ko ih je ubio”, rekao je Hodžić.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English