Članak

Vijeće prihvatilo iskaze preminulih svjedoka

13. Jula 2015.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo transkripte svjedočenja Ćamile Omanović i Miroslava Deronjića date pred Haškim tribunalom.

This post is also available in: English

“Budući da se radi o osobama koje su umrle, Tužilaštvo je predložilo uz optužnicu da se koriste njihovi iskazi”, kazao je tužilac Ibro Bulić predlažući da se transkripti ne čitaju, već samo uvrste u spis.

Odbrana se usprotivila ulaganju iskaza tvrdeći da je zakonom propisano da Odbrana ima pravo da te svjedoke ispita, što ovdje nije moguće jer su svjedoci preminuli.

“Iskaz Deronjića je jedan od najvažnijih iskaza datih u Haagu, a tiče se konteksta događaja koji su se zbili u julu 1995. Iskaz govori o povezanosti učesnika udruženog zločinačkog poduhvata u događajima za koji se optuženi tereti”, rekao je Bulić.

Deronjić, bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, osuđen je na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Glogova. Preminuo je 2007. godine.

Govoreći o važnosti iskaza svjedokinje Omanović, tužilac je naveo kako je bila učesnik pregovora koji su se u julu 1995. godine odvijali na području Srebrenice.

Vijeće je nakon tužiočevog obrazloženja prihvatilo da se dokazi uvrste u spis.

Sarić je optužen da je u julu 1995. godine komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Izjašnjavajući se o mjerama zabrane, Sarić je kazao da bi mu odgovaralo kada bi se, umjesto dva puta sedmično, u policiju javljao samo jednom. Tužilac Bulić je rekao da se ne protivi ovom prijedlogu.

Suđenje će se nastaviti 24. augusta, saslušanjem zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English