Članak

Mirko Pekez traži obnovu suđenja

16. Decembra 2013.00:00
Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH, Mirko (Mile) Pekez zatražio je obnovu postupka nakon ukidanja pravosnažne presude kojom je bio osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Jajca.

This post is also available in: English

Ustavni sud BiH je u oktobru 2013. godine ukinuo pravosnažnu presudu Pekezu zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. On je osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH je u odluci naveo da bi mu po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije mogla biti izrečena niža kazna.

“Molim za obnovu postupka”, rekao je Pekez, te dodao da je osuđen jer mu je “sve namješteno”.

Obnova postupka podrazumijeva ponovno provođenje dokaza s ranijeg suđenja.

Njegov branilac Duško Panić zatražio je da, u slučaju da ne dođe do obnove postupka, Apelaciono vijeće Suda BiH izrekne optuženom kaznu po zakonu bivše Jugoslavije i da je ublaži “koliko je moguće”.

Tužilac Mirko Lečić je predložio da se Pekezu samo izrekne kazna po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, bez obnove postupka.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, rekao je da Zakon o krivičnom postupku BiH ne propisuje procesnu situaciju nakon ukidanja drugostepene presude. Dodao je da će naknadno biti donesena odluka po prijedlozima Tužilaštva BiH i Odbrane. 

Mirko (Mile) Pekez je, zajedno sa Mirkom (Špire) Pekezom i Miloradom Savićem, bio pravosnažno osuđen su zločine u mjestu Tisovac kod Jajca, gdje su 10. septembra 1992. godine ubijena 23 civila bošnjačke nacionalnosti.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 2008. godine potvrdilo prvostepenu presudu Mirku (Mile) Pekezu, dok je Mirku (Špire) Pekezu i Saviću odredilo ponovno suđenje. 

Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažne presude, njihovi postupci su razdvojeni jer se nalaze u različitim fazama.

Pekezi i Savić su u zatvoru proveli oko šest godina, a Sud BiH je odredio njihovo puštanje sredinom novembra 2013. godine.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English