Članak

Braći Damjanović smanjene kazne

13. Decembra 2013.00:00
Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina zatvora,

This post is also available in: English

dok je njegov brat Zoran dobio šest godina.

Damjanovići su više od šest godina proveli na izdržavanju kazne izrečene 2007. ranijom presudom Suda BiH, kojom su bili osuđeni na 11, odnosno deset i po godina zatvora. 

Sud BiH je u obnovljenom postupku razmatrao samo visinu kazne i primjenu krivičnog zakona u skladu sa odlukom suda u Strasbourgu, koji je utvrdio da je u ovom predmetu pogrešno primijenjen Krivični zakon iz 2003. godine.

Novom odlukom, Damjanovići su osuđeni po zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Sudsko vijeće je presudu iz 2007. godine stavilo djelimično van snage, primijenivši drugi zakon i promijenivši visinu  kazne.

“Zakonitost presuda iz 2007. nije dovedena u pitanje, već samo primjena zakona i visina kazne”, napomenula je Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća prvostepenog sudskog vijeća pred kojim je obnovljen postupak.

Obrazlažući visinu izrečenih kazni, ona je istakla da je Vijeće od otežavajućih okolnosti u obzir uzelo da su optuženi narušili psihofizičko stanje oštećenih i degradirali njihovo dostojanstvo.

“Oštećeni su preživjeli mučenje, bili su nezaštićeni, ranjeni. Na drugoj strani bili su naoružani vojnici, koji su ih tukli nogama, palicama, bocama…”, kazala je Hadžiomerović.

Od olakšavajućih okolnosti u obzir je uzeta ranija neosuđivanost, porodično stanje optuženih i njihovo držanje tokom postupka, ali kako je istakla sudija, to nije bilo dovoljno za ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma.

Braća Damjanović su proglašena krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), s drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva. Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

Do obnavljanja postupka došlo je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući apelaciju Gorana Damjanovića, zaključio da je trebao biti primijenjen zakon SFRJ jer je blaži po počinioca. Nakon toga je i Ustavni sud BiH usvojio sličan zaključak za Zorana Damjanovića.

Sud BiH potom je ukinuo svoje ranije presude i naložio obnavljanje postupka, a Damjanovićima obustavio izvršenje kazne.

Na današnju presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH, što su branioci Senad Kreho i Fahrija Karkin i najavili.

Marija Taušan


This post is also available in: English