Članak

Mitrovićev pritvor u pravnoj praznini

26. Novembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je određivanje pritvora Petru Mitroviću, koji je sredinom mjeseca pušten na slobodu nakon što je ukinuta presuda kojom je, za pomaganje genocida u Srebrenici, osuđen na 28 godina zatvora, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je zatražio da se Mitroviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg narušavanja javnog reda i mira, ali je dodao da je Ustavni sud BiH, ukidanjem drugostepene presude Mitroviću, stvorio “pravnu prazninu” s obzirom da Zakon o krivičnom postupku BiH ne predviđa mogućnost pritvora nakon ukidanja presude.

“Odlučili smo da uporište za svoj zahtjev tražimo u Evropskoj konvenciji za ljudska prava. Naš stav je da konvencija omogućava određivanje pritvora u određenim situacijama u cilju zaštite prava na pravdu i pravičnost, te zaštitu javnog interesa države. U ovom slučaju mislimo da su ispunjeni uslovi, a Evropska konvencija ima primat nad zakonima države”, rekao je Bulić.

On je dodao da se prisustvo Mitrovića može osigurati samo ukoliko bude u pritvoru, s obzirom da je i tokom prvostepenog postupka štrajkovao glađu, čime je, po mišljenju tužioca, pokazao “da ne želi učestvovati u postupku”.

“Već imamo i svjedoke koji su iskazali strah zbog puštanja na slobodu ovih osuđenih osoba. Jedan zaštićeni svjedok je rekao: ‘Niti me zovite, niti tražite, ja više nikom ne vjerujem’”, tvrdi Bulić.

Mitrovićeva braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević je kazala da je zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje pritvora neosnovan te da je njen branjenik pokazao spremnost da prisustvuje suđenju time što je došao na ovo ročište.

“Smatram da je nedopustivo da se Tužilaštvo BiH poziva na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kada traži pritvor, a istovremeno u svojoj optužnici zadržava kvalifikaciju protiv Mitrovića po Krivičnom zakonu BiH iako je Evropski sud jasno rekao da je korištenje tog zakona kršenje ljudskih prava”, kazala je Tupajić-Škiljević.

Petar Mitrović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, s još pet osoba je 2009. godine osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. Međutim, on je prošle sedmice pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud ukinuo tu presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH. 

S obzriom da je braniteljica Tupajić-Škiljević rekla da je Apelacionom vijeću podnijela zahtjev za obnovu postupka, ali još uvijek nije dobila odluku, zbog čega ne zna u kojoj je fazi postupak, predsjedavajuća Vijeća Azra Miletić je kazala da je postupak u “žalbenoj fazi”. 

“S obzirom da se Ustavni sud nije zaustavio na utvrđivanju povrede prava – kako je to uradio Evropski sud u predmetu ‘Maktouf i Damjanović’ – već je ukinuo drugostepenu presudu, mi smo sada u žalbenoj fazi. Imamo prvostepenu presudu i žalbe na nju, kao i presudu Ustavnog suda, te ćemo uskoro zakazati sjednicu”, rekla je Miletić.

Odluku o prijedlogu za određivanje pritvora Apelaciono vijeće će, kako je najavilo, donijeti uskoro.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English