Članak

Meron ostaje na čelu Tribunala

1. Oktobra 2013.00:00
Američki sudija Theodor Meron ponovno je izabran za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), dok će njegov zamjenik ostati Carmel Agius.

This post is also available in: English

Na posebnoj plenarnoj sjednici, sudije Haškog tribunala izabrale su Merona za predsjednika MKSJ-a i Carmela Agiusa za njegovog zamjenika, na mandat od dvije godine.

Meron je dobio 12 glasova, dok je sudija O-Gon Kwon, koji se također kandidovao, dobio šest glasova. Za zamjenika predsjednika se također kandidovao Alphons Orie, ali je glasovima sudija izabran Agius.

Sudije Kwon i Orie su predsjedavajući sudskih vijeća na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, dok su Meron i Agius u žalbenim vijećima.

Ovo je treći put da je 83-godišnji Meron izabran na funkciju predsjednika Haškog tribunala. Prvi put je služio predsjednički mandat od 2003. do 2005., a potom je ponovo izabran 2011. godine.  

Meron je u posljednjih godinu dana bio meta kritika pojedinih udruženja žrtava, posebno nakon objavljivanja pisma sudije Fredericka Harhoffa, koji je izrazio zabrinutost zbog niza oslobađajućih presuda koje su donijela žalbena vijeća MKSJ-a.

Denis Džidić


This post is also available in: English