Članak

Nepoznato ko je razoružavao

28. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, tri svjedoka Odbrane su kazala kako optuženi Veselko Raguž nije izdao naređenje o razoružavanju bošnjačkih vojnika, tadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Ivan Mustafić zvani Ivica, bivši zapovjednik Druge satnije Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, rekao je kako je do jula mjeseca 1993. zapovijedao hrvatskim i bošnjačkim vojnicima u satniji.

“Trebali smo imati smjenu na položajima kada je grupa stranih vojnika došla sa naređenjem više instance. Njih tridesetak je imalo zadatak da razoruža bošnjačke pripadnike HVO-a”, posvjedočio je Mustafić i dodao kako vojnici Četvrte bojne nisu učestvovali u tome.

On je kazao kako ne zna kuda su odvezeni razoružani vojnici. O odvođenju civila iz Stoca, ovaj svjedok nema saznanja.

Božo Radić, bivši zapovjednik Trećeg voda iste brigade, također je bio prisutan tog dana na položajima, gdje se odvijalo razoružavanje i odvođenje vojnika. On je rekao kako su bili prijatelji sa bošnjačkim vojnicima, te da su jeli i spavali skupa.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho da li zna gdje su ti vojnici odvedeni, s obzirom da je naveo da su bili bliski, Radić je odgovorio kako se tada nije raspitivao.

Na iste okolnosti svoj iskaz dao je i Pero Marić, dozapovjednik Treće satnije Četvrte bojne, koji je kazao da mu je bilo neprijatno zbog razoružavanja. On je ustvrdio kako su bošnjački pripadnici HVO-a bili korektni i da su mirnim putem predali oružje.

Kao i prethodna dva svjedoka, Marić je rekao kako nije dobio ni usmenu ni pismenu naredbu od Veselka Raguža za razoružavanje vojnika, a niti civila sa područja Stolačke općine.

Prema iskazima ova tri svjedoka, niko ne zna ko su vojnici koji su donijeli naredbu više instance o razoružavanju niti koja je to komanda.

Veselko Raguž je optužen da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine.

Zajedno s njim, sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku iste brigade, koji je optužen za sudjelovanje u zlostavljanju zatočenika.

Sva tri svjedoka su kazala kako ne znaju za zatvaranje civila u Koštanoj bolnici u Stocu. Prema riječima Marića, u bolnici su se nalazili pripadnici Vojne policije, koja nije bila pod zapovjedništvom Četvrte bojne brigade.

Suđenje se prema rasporedu nastavlja 4. septembra, kada bi trebala biti saslušana četiri svjedoka Odbrane prvooptuženog Raguža.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English