Članak

Advokati već pišu zahtjeve – u institucijama muk

18. Jula 2013.00:00
Advokati Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića izjavili su da namjeravaju podnijeti zahtjeve za reviziju postupka nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je u ovim slučajevima zakon pogrešno primijenjen.

This post is also available in: English

U Sudu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) i Kancelariji agenta pred Sudom u Strasbourgu nisu imali komentar na presudu.

Sud u Strasbourgu je u odluci po apelacijama Maktoufa i Damjanovića zaključio da je Sud BiH pogrešno primijenio strožiji zakon iz 2003. umjesto Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je važio u vrijeme kada su djela počinjena.  

Senad Kreho, koji zastupa Gorana Damjanovića, kazao je da će odmah podnijeti prijedlog za puštanje na slobodu, s obzirom da se Damjanović nalazi više od šest godina u zatvoru.

“Zatim ćemo podnijeti prijedlog Sudu BiH za ponavljanje postupka. Ova odluka Suda u Strasbourgu i prema našem zakonu o krivičnom postupku i prema Djetonskom ustavu ima primat nad domaćim propisima tako da ja ne sumnjam da će se primijeniti čisto pravo”, rekao je Kreho.  

Prema njegovoj ocjeni, ova odluka je historijska i ima primat nad domaćim pravom.

“Što se tiče ostalih slučajeva koji su suđeni po zakonu iz 2003. godine, vjerovatno će njihovi branioci podnijeti prijedlog. Sud neće ništa raditi po automatizmu”, dodao je Kreho.  

Maktoufov branilac Ismet Mehić smatra da u ovom slučaju mora doći do ponovnog suđenja.

“Da li će to biti takozvano nepravo ponavljanje postupka pred vanraspravnim vijećem, dakle o odlučivanju o primjeni zakona ili će ići na suđenje, za sada još ne znamo”, kazao je Mehić.

On smatra da će Sud BiH i drugi sudovi koji nisu primijenjivali zakon bivše Jugoslavije, korigovati svoje stavove.

Pred Ustavnim sudom BiH ima više apelacija u vezi sa primjenom zakona. Kako je ranije rekao registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, one će biti riješene nakon odluke Suda u Strasbourgu.

“Mislim da će odluka iz Strasbourga biti putokaz za primjenu standarda prije svega od strane domaćih redovnih sudova u BiH, a naravno i Ustavnog suda”, istakao je Zvonko Mijan.

U Kancelariji agenta pred Sudom u Strasbourgu izjavili su da prije ponedjeljka neće davati izjave u vezi sa odlukom Suda u Strasbourgu.

U Sudu BiH nisu imali komentar na ovu odluku. Najavili su da će izdati saopštenje za medije u toku dana, mada su se pojedine sudije već oglasile u javnosti.

This post is also available in: English