Članak

Brammertz: “Vjera u međunarodnu pravdu nije mi ojačala”

1. Jula 2013.00:00
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz kazao je na svečanom otvaranju Mehanizma koji nasljeđuje Tribunal da mu u posljednjih deset godina “nije ojačala vjera u međunarodnu pravdu”.

This post is also available in: English

Rekavši da i dalje vjeruje u međunarodnu pravdu, Brammertz je, međutim, upozorio da se “danas suočavamo sa mnogim izazovima koji potkopavaju našu vjeru u međunarodni pravni sistem”.
“Riskiramo da potkopamo mnoga važna dostignuća ukoliko pravda iz Haaga nije smislena i razumljiva za žrtve i zajednice u regionu bivše Jugoslavije i u cijelom svijetu. To je naročito važno kada su odluke Tribunala kontroverzne”, upozorio je Brammertz. 
Glavni tužilac pozvao je na “zatvaranje jaza između Haaga i zemalja bivše Jugoslavije, približavanjem pravde zajednicama preživjelih”.
“To moramo učiniti kroz efikasan dijalog, aktivnu komunikaciju i otvorenost za kritiku rada Tribunala. Ubijeđen sam da će i po ovom pitanju Tribunal i Mehanizam biti pozitivan presedan za međunarodnu pravdu u budućnosti”, zaključio je Brammertz.
Prošle nedjelje, Brammertz je u pisanoj izjavi izrazio nezadovoljstvo i razočaranje oslobađajućim presudama koje je Tribunal izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću i nekadašnjim pripadnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Brammertz je dao tu izjavu povodom pisma u kojem je sudija Frederik Harhoff sugerisao da su te presude donijete pod političkim pritiskom kojem je sudije podvrgao predsjednik Tribunala Theodor Meron.
U govoru na svečanosti povodom otvaranja Mehanizma, predsjednik Meron je naznačio da se “javno mnijenje može mijenjati i njihati, ali da temelj za moderni pristup međunarodnoj pravdi, koji je postavio Tribunal, ostaje nepoljuljan”.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English