Lice: Simatović Franko

h_50852797-1280x723.jpg

7. Marta 2022.
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je za 1. april statusnu konferenciju u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Vijece-sigurnosti-e1639474931833.jpg

14. Decembra 2021.
U izvještajima koje su predstavili Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz ponovo su pozvali Srbiju da uhapsi i u Mehanizam prebaci članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene za nepoštivanje Haškog tribunala. U izvještajima je ukazano i na kontinuirano negiranje zločina, kao i veličanje osoba presuđenih za ratne zločine.

staniši-i-sim-1.jpg

17. Septembra 2021.
Nakon što su Tužilaštvo i Odbrane u Haagu izjavile žalbe na presudu bivšoj dvojici rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je razliku između odluke za presuđene zločine u Bosanskom Šamcu i oslobađajući dio prvostepene odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MKKS) za koji stručnjaci navode da je kod sudija postojala sumnja zbog nedokazane veze između paravojnih snaga i optuženih, ali i neuvjerljivih svjedoka.

staniš-i-sim-2.jpg

13. Septembra 2021.
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) objavio je sastav sudija koje će činiti Žalbeno vijeće i odlučivati po žalbama Haškog tužilaštva i Odbrana Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije koji su poslije obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

staniš-i-sim-2.jpg

7. Septembra 2021.
Jovica Stanišić i Franko Simatović, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini, navode u žalbi da nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne, dok je Tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).