Lice: Simatović Franko

staniš-i-sim-2-e1685563928162.jpg

31. Maja 2023.
Haški sud je pravosnažno osudio bivše rukovodioce Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 15 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u šest općina u Bosni i Hercegovini i jednoj lokaciji u Hrvatskoj. Novinari Detektora dobili su poslije izricanja presude cijeli tekst i u ovoj analizi donosimo najvažnije stvari koje treba da znate.

2023-05-31-SS-web.jpg

31. Maja 2023.
Pravni stručnjaci i istraživači presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši visoki funkcioneri Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, oglašeni krivima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i osuđeni na po 15 godina zatvora, smatraju izrazito važnom, dok je neki predstavnici iz Republike Srpske negiraju, kao i rad Haškog tribunala.

staniši-i-sim-1.jpg

17. Maja 2023.
U Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) održana je statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekadašnjih zvaničnika Službe državne bezbjednosti Srbije prvostepeno osuđenih na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH, kojima će drugostepena presuda biti izrečena 31. maja.