Članak

U Haškom tribunalu još tri godine suđenja

12. Juna 2013.00:00
Haški tribunal okončat će rad na preostalim suđenjima u naredne tri godine, nakon čega će apelacije preuzeti Mehanizam Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične sudove, rečeno je na radionici u Sarajevu.

This post is also available in: English

Radionicu je organizovao ured za odnose s javnošću Haškog tribunala, kako bi predstavio rad Odjela Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haagu, koji će početi s radom 1. jula ove godine. 

Pravni savjetnik Mehanizma Andrew Begg najavio je da će Haški tribunal raditi u punom kapacitetu u naredne tri godine, dok traju suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

“Presuda u predmetu ‘Karadžić’ se očekuje naredne godine, Hadžiću 2015., a Ratku Mladiću će presuda biti izrečena 2016. godine, što će ujedno označiti i kraj rada Tribunala. Sve apelacije u ovim postupcima će preuzeti Mehanizam”, rekao je Begg.

Karadžiću i Mladiću se sudi za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Hadžić optužen za zločine u Hrvatskoj.

Prema riječima Begga, Mehanizam će imati početni mandat od četiri godine, koji će se nakon toga produžavati svake dvije. Funkcije ovog Mehanizma, kako je pojasnio, jesu osiguranje zaštite žrtava i svjedoka, nadgledanje izdržavanja kazni i čuvanje i vođenje arhiva Haškog tribunala.

“S obzirom da će Mehanizam morati odlučivati o prijevremenom puštanju osuđenika na slobodu, on će postojati sve dok i jedan jedini osuđenik služi kaznu”, rekao je Begg.

On je dodao da će Mehanizam osigurati da se kompletna arhiva Haškog tribunala digitalizuje i objavi na novoj web stranici.

“S obzirom da je Haški tribunal počeo s radom tako davno, postoji dosta mogućnosti da se poboljša arhiva. Mi ćemo izgraditi novu arhivu. Na toj novoj platformi će biti objavljeni svi javni dokumenti i svi snimci, svih ročišta sa suđenja. Na taj način, smatramo da će pristup biti dosta lakši”, kazao je Begg.

Mehanizam Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične sudove ima i odjeljenje u Ruandi, koje će okončati žalbene postupke Međunarodnog suda za Ruandu, osnovanog 1994. godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English