Članak

Kuvelja: Nova šansa za haškog svjedoka

24. Oktobra 2012.00:00
Suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, ponovo je odgođeno jer Tužilaštvo BiH nije uspjelo osigurati pojavljivanje zaštićenog svjedoka PW-100.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je rekao kako je u stalnom kontaktu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) te da odgovor u vezi s dolaskom ovog svjedoka očekuje u narednih sedam dana.

“Zadnja informacija koju imamo jeste da je MKSJ izdao naredbu njihovom odjelu za podršku svjedocima da kontaktiraju ovog svjedoka, te će nas obavijestiti o tome”, dodao je Bulić.   

Kerim Čelik, branilac optuženog, kazao je kako će čekati odgovor MKSJ-a, jer je Odbrani u interesu da ispita PW-100.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je u julu 1995. u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica kod Bratunca učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca iz Srebrenice.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da ukoliko do narednog suđenja ne bude novih informacija u vezi sa saslušanjem svjedoka PW-100, stranke će iznijeti završne riječi.

Tužilaštvo BiH je ranije u dokaze uvelo transkript iskaza koji je ovaj zaštićeni svjedok dao u Haškom tribunalu, ali je Odbrana zahtijevala da ga unakrsno ispita.

Ročište u ovom predmetu posljednji put je održano 18. septembra, kada je bilo planirano da se danas održe završne riječi ukoliko se PW-100 ne pojavi.

Suđenje će biti nastavljeno 13. novembra.

M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English