Članak

Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odgođeno suđenje

15. Februara 2012.00:00
Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, odgođeno je jer Sudska policija nije pronašla svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu na adresi na kojoj je prijavljen.

This post is also available in: English

Na ovom suđenju bilo je planirano da svjedoči Seid Ambešković, koji se, prema informacijama Sudske policije, nalazi u Kuvajtu.  

Zenaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kazala je da će suđenje biti odgođeno na neodređeno vrijeme, te je naložila tužiocu Mirzi Hukeljiću da stupi u kontakt s porodicom svjedoka Ambeškovića i sazna kada će on biti u BiH kako bi svjedočio.

“Posljednja informacija Sudske policija je da se svjedok nalazi u Kuvajtu. Porodica je informisala policiju da bi Ambešković mogao doći u martu ove godine”, kazala je Husić.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je, zajedno s drugim osobama, iz logora Sušica izvodio Bošnjake te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”.
 
Na ovom suđenju predsjedavajuća Sudskog vijeća kazala je i da Sud još uvijek čeka informaciju kada bi svjedok Odbrane Dragan Nikolić mogao svjedočiti putem videolinka.

Dragan Nikolić zvani Jenki, bivši komandant logora Sušica, pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u tom logoru. Nikolić kaznu izdržava u Italiji, te bi trebao biti saslušan putem videolinka iz te zemlje.

A.S.

This post is also available in: English