Vijest

Potvrđena dorađena optužnica za zločine u Jošanici

22. Septembra 2023.16:10
Državni sud uvažio je žalbu Tužilaštva BiH na odluku kojom je odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, te je potvrdio uređenu optužnicu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Jošanica. Foto: BIRN BiH

Prema Tužilaštvu, uvažena je žalba i “potvrđena uređena optužnica za Jošanicu, po svim tačkama za 13 optuženih”.

Državni sud je ranije odbio ovu optužnicu, nakon čega je Tužilaštvo najavilo žalbu na ovu odluku, o čemu je Detektor ranije pisao.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Ova je optužnica već jednom, krajem augusta, vraćena na doradu, o čemu je Detektor ranije izvijestio.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Pored zločina u Jošanici, prema ranijem saopćenju, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići na području Višegrada počinjene u augustu 1992. godine.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. na području Goražda i Rudog.

Ferid Buljubašić se, prema istom saopćenju, kao komandant i nadređena osoba, dodatno tereti za ratne zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča.

Lamija Grebo