Vijest

Naredne sedmice izricanje prvostepene presude za zločine u Kotor-Varoši

22. Septembra 2023.16:16
Nakon devet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 29. septembra, izreći prvostepenu presudu četvorici optuženih za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić se terete da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Tepić je, kako je navedeno, u to vrijeme bio načelnik Službe javne bezbjednosti Kotor-Varoš i član Kriznog štaba Općine, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Za srijedu, 27. septembra, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane optuženog Ranka Draškića, koji je sa Savom Manojlovićem optužen za učešće u napadu na Lješevo 5. juna 1992. i ubistvima 20 civila. Tada je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Istog dana planiran je nastavak iznošenja završnih riječi Odbrana u predmetu protiv 11 optuženih za zločine počinjene u Bosanskom Novom. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici VRS-a, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

U petak, 29. septembra, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju protiv Miladina Trifunovića, koji je optužen u svojstvu komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Istog dana završne riječi će iznositi Odbrane Ilije Zorića i Boška Grujičića, koji su optuženi za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima. Zajedno s njima, sudi se još devetorici pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga.

Suđenja i za druge bosanskohercegovačke gradove nastavit će se naredne sedmice.

Emina Dizdarević Tahmiščija