Vijest

Obilježavanje 31. godišnjice zločina u logoru “Sušica” važno zbog budućih generacija

22. Septembra 2023.12:01
Maršom mira i prigodnom manifestacijom u krugu nekadašnjeg logora “Sušica” u Vlasenici, sutra će biti obilježena 31. godišnjica od zločina počinjenih u ovom logoru i na području Vlasenice.
Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Zajim Mahmutović iz Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice za Detektor kaže da će marš mira krenuti iz Turalića do logora “Sušica”, gdje će biti održan prigodan program i polaganje cvijeća, nakon čega će biti upriličena mirna šetnja do memorijalnog kompleksa “Rakita”.

Svake godine, kako napominje Mahmutović, sve je manje onih koji su preživjeli zločine u Sušici, a obilježavanjem se podsjeća na istinu i ono što se tu dogodilo, između ostalog, zbog mladih generacija.

“Obilježavanje je važno za podizanje svjesti šta se tu desilo, u Vlasenici, da su tu ubijeni nevini ljudi. Obilježavanje ovog datuma je vrlo značajna opomena za buduće generacije – ne samo Vlasenice, već čitave BiH – a i samih građana koji su se vratili i žive tu“, kaže Mahmutović.

U organizaciji obilježavanja učestvuje članica Saveza logoraša BiH – Udruženje logoraša Vlasenica, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica.

Iz Saveza logoraša BiH su skrenuli pažnju da je, s ciljem isporučivanja barem minimuma pravde logorašima širom BiH, apsloutno nužno donijeti prava “koja će, barem 28 godina poslije, nužno zaštititi preživjele logoraše i dati dodatni pečat istini kroz adekvatan zakon o zaštiti žrtava ratne torture“.

Prema haškim presudama koje je analizirao Detektor u Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH,  srpske snage su 31. maja 1992. osnovale zatočenički logor u Sušici, u kojem su stražarile vojska i policija.

Od kraja maja do oktobra 1992. kroz “Sušicu” je prošlo više hiljada zatočenika Bošnjaka i drugih nesrba iz Vlasenice i okolnih sela, a broj zatočenika u hangaru, po pravilu, kretao se između 300 i 500 ljudi.

Zatočenici su podvrgavani svim vrstama maltretiranja, uključujući česta premlaćivanja i ubadanja nožem. U presudama se također navodi da su mnoge od zatočenih žena bile podvrgavane seksualnom zlostavljanju, a čuvari i drugi muškarci kojima je bio dozvoljen ulazak u logor često su noću izvodili žene iz hangara.

Prema presudama, tokom juna 1992. zatočenici su iz “Sušice” odvoženi i u logor “Batković”, a logor “Sušica” je radio do septembra 1992. Krajem tog mjeseca je u četiri navrata odvezeno i ubijeno 140 do 150 zatočenika.

Dragan Nikolić je u Haškom tribunalu početkom 2005. osuđen na 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu da je 1992. učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru “Sušica”.

Pred Sudom BiH 2011. je Predrag Bastah pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za učešće u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva u Vlasenici, a s njim i Goran Višković, na 18 godina zatvora.

Nakon drugog postupka, također za zločine počinjene u Vlasenici, Bastaha je Državni sud 2022. godine osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 35 godina zbog zločina u Vlasenici, dok je i Viškoviću – nakon drugog postupka i sporazuma o priznanju krivnje za zločine počinjene u Vlasenici i Milićima – izrečena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina.

Sud BiH je Radeta Garića osudio na 17 godina zatvora zbog zločina nad bošnjacima iz Vlasenice i Srebrenice, a on je prebačen u Srbiju na dalje izdržavanje zatvorske kazne.

Odbjeglom Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava vlaseničke Stanice javne bezbjednosti, izrečena je kazna od 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Vlasenice.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine – trenutno se u Sudu BiH sudi Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću.

Detektor je ranije u više navrata izvještavao o zločinima u Sušici i na području Vlasenice.

Na 28. godišnjicu zločina u Sušici za Detektor je govorio Damir Kičić, koji je kao maloljetnik bio zatvoren i kojem je jedna noć provedena u ovom logoru ostavila traumu i teret koji će nositi cijeli život, te podsjećanje na mjesto koje mu je oduzelo brata, oca i daidžu.

O zločinima na području Vlasenice izvještavano je i u nekim epizodama mjesečnog izdanja TV Justice-a.

Lamija Grebo