Vijest

Postupak protiv državne tužiteljice zbog sastanka sa direktorom optužene firme

3. Oktobra 2023.15:22
Glavna rasprava po tužbi Ureda disciplinskog tužioca protiv Violete Mandić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počinje 7. novembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Foto: BIRN BiH

Mandić se disciplinskom tužbom tereti za “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, rečeno je na ročištu održanom pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

U tužbi koju je pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, navodi se da se Mandić, u predmetu Državnog tužilaštva u kojem je potvrđena optužnica protiv Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.”, između 1. septembra i 30. oktobra 2020. sastala s Lukom Petrovićem, vršiocem dužnosti generalnog direktora ovog holdinga u Istočnoj Ilidži, kada mu je saopćila informacije iz predmeta, te ponudila sporazum o priznanju krivnje.

Emir Kurtović, punomoćnik tužene Mandić, naveo je da je tužiteljica ostvarila kontakt s Petrovićem i pozvala ga da pristupi u prostorije Tužilaštva, što je on odbio i sastanak predložio na drugoj lokaciji. Prema njegovim riječima, Zakon o krivičnom postupku ne navodi u kojim prostorijama je dozvoljen sastanak sa optuženima zbog eventualnog zaključenja sporazuma o krivnji.

Ured disciplinskog tužioca je predložio saslušanje Petrovića kao svjedoka te devet materijalnih dokaza, među kojima su detalji iz CMS-a na okolnost da je tužena zadužena ovim tužilačkim spisom, optužnica Tužilaštva, dopis kojim se optužni akt dostavlja Sudu BiH, te rješenje o potvrđivanju optužnice.

Punomoćnik Kurtović je predložio saslušanje tužene te još jednog svjedoka na okolnost načina na koji je došlo do inicijative o započinjanju pregovora o sporazumu, kao i zapisnik sa ročišta iz decembra 2020. na kojem se razmatrala krivnja.

Glavna rasprava je zakazana 7. novembra.

Aida Trepanić