Vijest

U srijedu nastavak suđenja Aleksandru Džombiću

3. Oktobra 2023.14:17
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću koji je optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja biće nastavljeno u srijedu, 4.oktobra.
Aleksandar Džombić u sudnici. Foto: BIRN BiH

I Džombićev branilac Zoran Bubić kratko je za Detektor potvrdio da je obaviješten od Suda da će suđenje biti nastavljeno nakon pauze od skoro pet mjeseci.

Suđenje Džombiću je prekinuto nakon što su i Tužilaštvo i Odbrana završili sa izvođenjem dokaza jer je postupajući tužilac Radenko Janković tražio da se izvede i dodatni dokaz, odnosno izvrši ekonomsko-finansijsko vještačenje.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 25. maja, kada je svjedočio i sam Džombić.

On se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, prilikom dodjele kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) zvorničkom preduzeću “Energolinija”.

U optužnici se navodi da je “Energoliniji” 2012. godine dodijeljen kredit od 19,4 miliona KM, koji nikada nije vraćen, a Džombić je u tom periodu obnašao funkciju predsjednika Vlade RS-a, te predsjednika Skupštine akcionara IRB-a.

Prema navodima Tužilaštva, Džombić je u tom slučaju vršio pritisak na rukovodstvo IRB-a da se “Energoliniji” dodijeli sporni kredit, iako spomenuta firma u tom trenutku nije ispunjavala uslove za njegovo dobijanje.

 

Đorđe Vujatović