Suđenje

Blekić i ostali: Vrijednost dionica bila veća od isplaćenog novca

4. Oktobra 2023.16:32
Na suđenju u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su izjavili kako se osjećaju oštećenima i prevarenima jer su dionice koje su prodali vrijedile više od novca koji su dobili.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Mujo Kopić je kazao kako je 2006. bio vlasnik 83 dionice, koje je dao Hamdiji Zvrki za 5.000 eura. Za Jasmina Jusufranića je izjavio kako ga nije poznavao, niti mu ga je Zvrko spominjao.

Tužiteljica Lejla Kurtanović mu je pročitala izjavu iz 2021. u kojoj je svjedok naveo da ga je Zvrko zvao da odu do Općine “jer ga neki Jusufranić pritišće da se to što prije uradi”, što je Kopić potvrdio. Svjedok je potvrdio i da se osjeća oštećenim.

Zdenko Brkić je izjavio kako mu je Zvrko bio šef te kako je bio vlasnik dionica kada su mu rekli da će dobiti 4.600 KM, na šta je on pristao. Prema njegovim riječima, poslije je saznao kako su dionice vrijedile više od onoga što je dobio. Brkić je naveo i da se osjeća prevareno.

Edhem Sporišević je posvjedočio da je bio zaposlen u “Unioninvestu” te da mu je 2006. godine Zvrko bio šef. Zvrko mu je, kako je kazao, ponudio iznos od 3.400 KM za prenos dionica koje su bile u vlasništvu Sporiševića.

Prisjetio se kako je otišao u Općinu te potpisao izjavu, kada je bio prisutan i Zvrko s još jednim licem. Na pitanje Tužilaštva da li je druga osoba Jasmin Jusufranić, svjedok je izjavio da ne zna. Potvrdio je svoj potpis na dokumentu kojim poklanja svoje 83 dionice Jusufraniću. Dodao je da u Općini nije čitao dokumentaciju.

Na pitanje Odbrane zašto ranije nije izjavio da je dionice prodao za 6.400 KM, Sporišević je odgovorio da je moguće da je greška. Potvrdio je da je čovjek koji je bio tada sa Zvrkom imao oko 50 godina. Negirao je da je ikad čuo za ime Jasmin Jusufranić.

Suad Muhić je ispričao da je osnivač firme “Muhić Trans” te kako se obratio Edinu Dizdaru zbog pozajmice u iznosu od 400.000 KM. Naveo je da do momenta potpisivanja pozajmice nije znao čime se bavi firma “Vradis Investicije”, s kojima kao pravno lice nije imao nikakvu saradnju. Potvrdio je da je kao “Muhić Trans” davao pozajmice “Unioninvestu”.

Mirza Hujdur je posvjedočio kako je 2008. zaposlen u “NLB Leasingu d.o.o.”, čija je direktorica bila Amela Kalisi. Potvrdio je da mu je poznat projekat “Marijin Dvor”, koji je bio namijenjen izgradnji “NLB centrale” u vrijednosti od oko 110 miliona eura te da je po zapošljavanju učestvovao na sastanku na kojem je bilo riječi o ovom projektu.

Prema njegovim riječima, sastanku su prisustvovali Armin Mulahusić, Edin Dizdar te Daver Halilbegović. Naveo je i kako se ne sjeća koja je bila uloga Dizdara. Svjedok na više pitanja Tužilaštva nije mogao dati odgovor jer se nije sjećao.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Azra Mašić je ispričala kako je dugi niz godina radila u brokerskoj kući “Eurohaus”, čiji je direktor bio Blekić, zatim Dizdar, a potom Omar Kokanović, nakon kojeg je ona postala direktorica. Kazala je kako se zaposlila 2007., kada je obavljala poslove prijema naloga od klijenata, te navela da je bila direktorica samo na papiru.

Mašić je rekla kako je znala za “Unioninvest izgradnju objekata” kao emitenta te da je znala i za osobu Nermanu Šehović, koja je radila u “Eurohausu”, a zatim prešla u “Vradis Investicije”. Za Bajrića je kazala da je bio Blekićev vozač, dok je Bibić bio portir u “Eurohausu”.

Ona je potvrdila svoj potpis na notarskom ugovoru između “Eurohausa” i Blekić Aydogan te rekla kako ovaj ugovor prvi put vidi. Prema njenim riječima, ugovor je potpisala po uputama Kokanovića.

Nakon što joj je Odbrana predočila nalog za kupovinu ili prodaju dionica “Unioninvesta”, potvrdila je svoj potpis.

Tunjo Laštro je kazao da je 2008. i 2009. bio predsjednik Komisije za procjenu nekretnina u Busovači. Naveo je da mu je poznat kupoprodajni ugovor koji se tiče prodaje nepokretnosti između Blekića, Nermina Brkića te “Vradis Investicija”, koju su procijenili na 59.000 KM, a čija vrijednost je nakon godinu i po bila preko milion maraka.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je potvrdio da su Blekić i Brkić na ovom mjestu izgradili objekte.

Anđelko Ćorić je rekao da je radio u “Unioninvestu” te da je vlasnik 82 dionice, koje niko nikada od njega nije kupio. Naveo je da su mu poznati Zvrko i Ibrahim Jusufranić te da je Bajrića viđao na skupštinama. Svjedok je čuo za projekat “Marijin Dvor” te za spor s “NLB bankom”.

Amil Babić je naveo da je direktor “Babić d.o.o.” te da je sa “Unioninvestom” imao poslovni odnos. Objasnio je da se radilo o kupoprodaji jednog objekta u Mostaru, kada je bio u kontaktu s Dizdarom. Cijena ugovora je bila 700.000 KM, a kako je kazao, većina sredstava je plaćana s računa “Babić d.o.o.”, kojom prilikom su ostali dužni 25.000 KM.

Na upit optuženog Dizdara, svjedok je rekao kako je on spreman da isplati dug, ali da ih niko nikad nije kontaktirao kako bi se taj dug izmirio.

Nastavak suđenja je 11. oktobra.

Aida Trepanić