Vijest

Diana Kajmaković smijenjena s pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH

15. Decembra 2023.11:38
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrdila je odgovornost Diane Kajmaković i izrekla joj disciplinsku mjeru premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na poziciju tužiteljice Državnog tužilaštva.
Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Kajmaković je, kako je saopšteno iz VSTV-a, proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH – u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentirana – držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene u periodu od 8. novembra 2021. do 24. augusta 2022. godine, lično dostavljenim tuženoj “na ruke“, a koji se odnose na predmete “Sky aplikacija“.

To je, prema saopćenju VSTV-a, za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu s propisima, ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužilaca. Također je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca.

Ovim radnjama, kako se navodi, počinila je disciplinski prekršaj “ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

Istom odlukom, Kajmaković je proglašena odgovornom što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije“ u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Za ove radnje je proglašena odgovornom da je počinila prekršaj “korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tužene i izrečena joj mjera premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Iz VSTV-a su napomenuli da prethodna odluka Disciplinske komisije o udaljenju Kajmaković od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka protiv nje.

Prvostepeni disciplinski postupak protiv Kajmaković je počeo 16. maja ove godine, a okončan je iznošenjem završnih riječi 17. novembra ove godine.

Prije tri dana Sjedinjene Američke Države zabranile su ulaz u zemlju Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog njihove “umiješanosti u značajnoj korupciji“, a ranije su joj iz iste države uvedne sankcije, o čemu je Detektor izvijestio.

Imajući u vidu da je formiran predmet protiv Kajmaković, Prvostepena disciplinska komisija, kako se navodi u saopćenju VSTV-a  poziva Tužilaštvo BiH da postupi okviru svojih nadležnosti u navedenom predmetu.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji.

Emina Dizdarević Tahmiščija